:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Decembar 20, 2016   12:05

0

174

Magija balkanskih glasova sutra na Kolarcu

Malo je ljubitelja muzike koji danas nisu ushićeni interpretacijama bugarske narodne muzike, ali je zapravo 1951. godine Filip Kutev bio taj koji se odvažio da ostvari svoj dugogodišnji san, ujedinjavajući na sceni sve segmente bogate folklorne tradicije svoje zemlje.

Članovi ansambla su prvobitno birani iz najmanjih sela širom Bugarske, a prvi nastup imali su u Sofiji 1952. godine.

Ansambl je odmah postigao uspeh i njegova formula postala je ubrzo model za formiranje brojnih drugih sastava širom Bugarske.

Bila je to odlična baza za popularizaciju većih i manjih bugarskih narodnih grupa i horova koji su osvojili publiku širom sveta.

Nekoliko pesama koje su izvele članice ansambla "Filip Kutev" našle su se na na dva CD izdanja Marsela Selijea "Misterija bugarskih glasova" (Le Mystere des Voix Bulgares), koji su osvojili prestižnu Gremi nagradu 1989. godine.

Na albumima su se našle veoma atraktivne i uspele numere, korišćene kasnije i u drugim popularnim medijima, kao što je video igra "Alone in the Dark".

Najbliži saradnik Filipa Kuteva tokom njegove plodonosne karijere bila je njegova supruga Marija Kuteva, a 1994. njegova kći, prof. dr Elena Kuteva postala je umetnički direktor ansambla.

Ansambl "Filip Kutev" razvijao se u tri faze: klasični - od osnivanja do 1982. godine i smrti osnivača, zatim post-klasični, koji su obeležili glavni umetnički direktori i kompozitori Mihail Bukureštlijev i Stefan Dragostinov, umetnički menadžer Teodosije Spasov, Marija Kuteva, koji su radili na obogaćivanju repertoara autentičnim interpretacijama bugarske narodne muzike i plesa.

Treću ili novu fazu predstavlja današnji zvuk ansambla, koji prati stilski i žanrovski prelaz iz 20. u 21. veka, zasnovan na bogatoj muzičkoj tradiciji koja oslikava seoski život starih vremena i prožimajuće kulture Balkanskog poluostrva kroz vekove, razvijajući sopstveni polifoni zvuk uklopljen u zapadne harmonije.

Nacionalni folklorni ansambl "Filip Kutev" danas čine Ženski hor, Folklorna grupa i Narodni orkestar.

Majstori na tradicionalnim bugarskim instrumentima kao što su gajde, kaval, gadulka i tambura, briljantni plesači i pevači izuzetne vokalne tehnike svesrdno su učestvovali u usavršavanju i popularizaciji ovog danas svetski poznatog ansambla.

Nastupili su na više od 7.000 koncerata u preko 50 zemalja.

Ulaznice za koncert koštaju 600, 800 i 1.000 dinara.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva