:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2016   12:05

0

156

Mađarski referendum nije uspeo

Nacionalna izborna kancelarija saopštila da je 98,2 odsto izašlih glasalo protiv migrantskih kvota i da referendum nije uspeo zbog nedovoljne izlaznosti. Zamenik mađarskog premijera kaže da je Vlada zadovoljna jer je većina izašlih zaokružila ne. Orbanova politika mržnje je propala, ocenjuje opozicija.

Vladajuća stranka u Mađarskoj Fides, koja je raspisala referendum, očekujući negativne rezultate, saopštila je da je prema njihovim izlaznim anketama, na referendum izašlo oko 45 odsto upisanih birača.

Da bi referendum o odbijanju evropskih kvota bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

Nacionalna izborna kancelarija saopštila je da je 98,2 odsto izašlih glasalo protiv migrantskih kvota i da referendum nije uspeo zbog nedovoljne izlaznosti.

Zamenik mađarskog premijera Žolt Å emjen, ipak je, izjavio da je Vlada zadovoljana jer je najveći broj izašlih birača glasao protiv evropskih kvota.

"To će biti velika politička podrška mađarskoj vladi da se bori u Briselu", rekao je Å emjen na konferenciji za novinare posle zatvaranja glasačkih mesta.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je ranije danas da je za njega bitno da većina onih koji su glasali na referendumu bude protiv evropskih kvota čak i ako referendum ne bude validan.

Politika mržnje mađarskog premijera Orbana je propala, ocenili su zvaničnici opozicione mađarske partije Dijalog za Mađarsku (PM), pred pristalicama koji su se okupili ispred zgrade parlamenta, javlja MTI.

"Nehumana i bezosećajna vlada Viktora Orbana će pasti", smatra Timea Sabo iz rukovodstva te stranke. Ona je rekla da će stranka PM zatražiti od stranaka koje pripadaju takozvanoj "demokratskoj opoziciji" da počnu pripreme za preliminarne izbore krajem oktobra.

Portparol radikalne nacionalističke mađarske stranke Jobik izjavio je da se čini da je Orban "izgubio" i da se "neodgovorno kockao sa Mađarskom."

Glasanje na referendumu o obavezujućim evropskim kvotama za prihvat migranata završeno je u 19 sati na svih 10.331 izbornih mesta.

Kako prenosi agencija MTI, biračima koji su čekali u redu ispred birališta, omogućeno je da glasaju i posle 19 sati.

Pitanje postavljeno na referendumu bilo je "da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta".

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva