:

:

TV Most

clock

April 04, 2017   12:05

0

139

Mađarski parlament odobrio sporni nacrt zakona o obrazovanju

Sorošev Centralnoevropski univerzitet (CEU) tvrdi da se neke odredbe direktno uperene protiv njega i da bi ga mogle naterati na zatvaranje.

Zoltan Balog, čije je ministarstvo nadležno za obrazovanje, izjavio je na početku rasprave u parlamentu da su nevladine organizacije koje podržava Soroš "lažne građanske organizacije" koje hoće da ometaju demokratski izabranu mađarsku vladu.

"Odlučni smo da sprečimo to delovanje svim pravnim sredstvima", rekao je Balog.

Američki Stejt department, kao i nekoliko stotina akademika i univerziteta izrazili su svoju podršku CEU. Proteklog vikenda oko 10.000 ljudi učestvovalo je na demonstracijama podrške univerzitetu.

CEU je osnovan 1991. godine i trenutno ga pohađa 1.400 studenata iz 108 zemalja.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je i sam bio Sorošev stipendista, sve više kritikuje filantropa mađarskog porekla, koga smatraju ideološkim protivikom premijera, optužujući ga pokušava da utiče na mađarsku politiku.

Orban je ranije izjavio je CEU "vara" i da ima nepravednu prednost pred mađarskim univerzitetima, jer su njegove diplome prihvaćene i u Mađarskoj i u SAD i jer nema studentski grad u zemlji porekla. CEU je akreditovan u američkoj državi Njujork, ali tamo nema studentski grad, dok svi drugi strani univerziteti u Mađarskoj imaju studentski grad u zemlji porekla.

Nacrt zakona predviđa da se američka i mađarska vlada dogovore o novim uslovima rada Univerziteta. Ako ne bude postignut dogovor, CEU neće moći da upiše nove studente od 1. januara 2018. i moraće da završi obrazovne aktivnosti do 2021. Balog je rekao da je mađarska vlada spremna da pregovara sa američkom vladom o Univerzitetu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva