:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2017   12:05

0

110

Mađarski državni sekretar: EU da ubrza pregovore sa Srbijom

"Ako ne stabilizujete Zapadni Balkan, onda ga niko drugi neće stabilizovati. A možda će ga i destabilizovati", istakao je Takač.

Dodao je da "nije reč samo o Rusiji, već se u regionu mogu videti i drugi igrači poput Turske, Saudijske Arabije, Katara, Kine i mnogih drugih zemalja koje pokušavaju da izvrše veći uticaj", prenosi Rojters.

Takač je upozorio i da bi uspostavljanje "Evrope u dve brzine" sa dubokim podelama između centralne evrozone i perifernih država moglo značiti kraj EU u njenom sadašnjem obliku.

Brisel bi umesto toga, ukazao je Takač, trebalo da stremi ka jačanju saradnje među državama članicama u pojedinačnim oblastima.

"Evropa u dve brzine jednostavno nije održiva", rekao je Takač u intervjuu britanskoj agenciji, istakavši da Centralna Evropa, sa svojim čvrstim privrednim rastom i fiskalnom disciplinom, predstavlja "dodatu vrednost" za EU.

Centralnoevropske države članice EU izrazile su zabrinutost zbog ideje o Evropi "u više brzina", koja sve više dobija podršku u Nemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama Unije posle referendumske odluke Britanaca da napuste taj blok, podseća Rojters.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva