:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2015   12:05

0

198

Mađarska zatvara "zelenu" granicu sa Hrvatskom

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto rekao je da sastanak lidera EU u Briselu nije doprineo boljoj zaštiti grčke granice te da Mađarska stoga mora da zaštiti spoljne granice "Šengena".

"Kabinet za nacionalnu bezbednost je odlučio da zatvorimo zelenu granicu od ponoći", rekao je Sijarto novinarima u Budimpešti.

Kako je naveo, zvanični granični prelazi će nastaviti da rade, ali uz strože kontrole, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Vlada očekuje da će ovaj korak doneti rezultate kakve je donelo nedavno zatvaranje granice sa Srbijom.

Mađarska je, kako je dodao, obavestila Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Nemačku o odluci da zatvori granicu.

Migranti će, kako je naveo, moći da podnesu zahtev za azil u dve tranzitne zone koje će se uspostaviti na granici sa Hrvatskom.

U Mađarsku je ove godine stiglo više od 383.000 migranata, od kojih su skoro svi nastavili put ka Nemačkoj i drugim zemljama zapadne Evrope.

Kratak spoj na relaciji Zagreb-Ljubljana

Vlada Hrvatske će na mađarsko zatvaranje granica odgovoriti planom C, koji je dogovoren sa Slovenijom, objavio je portal Indeks.

Iako se ranije spekulisalo da taj plan znači vraćanje izbeglica u Srbiju, portal nezvanično saznaje da Plan C podrazumeva prevoz izbeglica do slovenačke granice

Portparol Vlade Hrvatske navodi da je premijer Zoran Milanović u stalnom kontaktu sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom, a dvojica zvaničnika su nakon jučerašnjeg razgovora u Briselu, više puta telefonski razgovarali o aktuelnoj situaciji s izbeglicama.

"Hrvatska vlada odranije ima plan C, koji je dogovoren sa Slovenijom. U slučaju zatvaranja granice od strane Mađarske, Hrvatska će početi da sprovodi taj plan u dogovoru i stalnoj koordinaciji sa Slovenijom", potvrdio portalu portparol Vlade.

Navodi se i da će detalje plana C tokom dana otkriti ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

S druge strane, prema pisanju slovenačkog portala Večer ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec navodi da za tu zemlju mađarska odluka o zatvaranju granice nije iznenađenje.

"Plan C ne postoji, ja ne znam za to", rekao je Erjavec reagujući na navodni plan Zagreba o novim merama.

Kako je rekao, od ponašanja Nemačke zavisi šta je Slovenija da radi.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva