:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2018   12:05

0

125

Mađarska uputila još jedno veliko "ne" Briselu


Ta deklaracija je usvojena tokom ministarske konferencije u Maroku na kojoj je učestvovalo 60 zemalja Evrope i Afrike.



"Deklaracija slika migracije kao nužno pozitivan i koristan fenomen koji doprinosi globalnom razvoju ali mi mislimo da to nije uravnotežen pristup i ne odobravamo ga", rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. 



On je na konferenciji u Marakešu rekao da je stav Mađarske da se treba koncentrisati na "načine kako zaustaviti ilegalnu imigraciju, a ne kako je ohrabriti". 



"Ne možemo poreći da migracije imaju veoma važan bezbednosni aspekt. Neprihvatljivo je što je to izostavljeno iz dokumenta", naveo je Sijarto, pozivajući se na terorističke napade u Evropi prethodnih godina. 



"Marakeška politička deklaracija", koju prati i akcioni plan, traži "pristup zasnovan na ljudskim pravima", na "zaštiti migranata u ranjivom položaju" i na razvoju kontakata u cilju borbe protiv "ksenofobije, rasizma i diskriminacije". 



Tekst ima i deo posvećen borbi protiv ilegalne imigracije i pomoći povratku migranata, što su ključne tačke za Evropljane koji se suočavaju sa nezapamćenom migrantskom krizom. 



"Treba da se probijemo iz začaranog kruga dezorganizovanih i divljih pokreta da bismo uspostavili poverenje u migracije koje su pozitivne za sve", rekao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos. 



Maroko će u decembru biti domaćin međunarodne konferencije UN o migracijama.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva