:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2017   12:05

0

176

Mađarska, rigorozne mere za migrante

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos poziva Budimpeštu da se ponaša u skladu s pravilima Unije o postupanju sa azilantima i kaže da će eksperti raspravljati o novim pravilima.

U improvizovanom kampu na Horgošu ekipa RTS-a je zatekla samo jednu četvoročlanu avganistansku porodicu i nekoliko samaca. Sa druge strane žice novih160 kontejnera za višemesečni boravak azilanata. Budimpešta navodi da je reč o zatvaranju poslednjih malih vrata za ilegalce.

"Cilj nam je da zaustavimo ilegalne migracije i smanjimo bezbednosne rizike koji su prisutni od 2015. godine u Evropi. Å titimo ne samo mađarske, već i evropske granice", kaže Đerđ Bakondi, glavni savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Vlade Mađarske.

Migranti su koristili mogućnost da podnesu zahtev za azil u Mađarskoj, a potom je većina, ne sačekavši kraj procedure, pobegla u pravcu Zapada. Sada će odgovor čekati u kontejnerima na Kelebiji i Horgošu.

Kontejneri su opremljeni za boravak, sa krevetima, toplom vodom, azilantima će biti 24 sata na raspolaganju zdravstvena i socijalna nega, a takođe će moći da koriste internet i gledaju televiziju.

Prema informacijama nadležnih organa Mađarske, trenutno je devet azilanata u tranzitnim zonama na granici.

Nove pravne barijere ne odnose se samo na maloletnike do 14 godina koji će i dalje azilnu proceduru čekati u centrima za socijalni rad u Mađarskoj.

Najviše kontroverzi u evropskoj javnosti izaziva zadržavanje migranata u kontejnerima sve dok im se ne reši azilna procedura. Mađarski zvaničnici na to odgovaraju da su migranti slobodni da se kreću - prema Srbiji.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva