:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Decembar 08, 2017   12:05

0

201

Mađarska, Poljska i ÄŒeška: "Spremni smo da idemo na sud"


EU je kvote predstavila u septembru 2015. kao privremeno rešenje za raseljavanje 160.000 izbeglica širom Unije i to u želji da blok pomogne Grčkoj koja je prva na ruti miganata koji dolaze sa Bliskog istoka.



Tada su Mađarska, ÄŒeška i Slovačka glasale protiv ovog mehanizma, a potom je to odbila i Poljska. 



"Mađarska nije ništa preduzela od kada je ta šema predstavljena, Poljska ništa nije učinila ode decembra 2015. ÄŒeška od avgusta 2016", saopštila je Evropska komisija, koja je protiv tih zemalja pokrenula postupak. 



Uprkos ponovljenim upozorenjima i pritiscima EK, tri zemlje nastavile su da tvrde da migranti predstavljaju direktnu pretnju po bezbednost zemalja, a Birsel je u četvrtak odbacio te razloge i rešio da tuži zemlje zbog odbacivanja "legalnih obaveza". 



Komisija je saopštila da Poljska, Mađarska i ÄŒeška i dalje imaju priliku da reše problem van suda i to u slučaju da Brisel vidi da su zemlje promenile stav. Međutim, sve tri države navode da bi radije da idu na sud. 



"Poljska je spremna da brani svoj stav na sudu", rekao je zamenik minista spoljnih poslova Poljske Konrad Zimanski. 



Kancelarija češkog predsednika ponovila svoj dugoročni stav, a novi premijer Andrej Babiš rekao je da želi pregovore sa EK o povlačenju od tog mehanizma, tvrdeći da su "kvote besmislene i samo povećava popularnost ekstremističkih partija u Evropi". 



Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto takođe je naveo da su kvote pretnja naciji.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva