:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2017   12:05

0

211

Mađarska će podržati zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU i NATO-u


Nikola Dimitrov je naglasio da je Makedonija odlučna da iskoristi šansu da postane deo EU i NATO-a.




"Mi pripadamo tim zajednicama. Stoga, mi odlučno idemo prema njima", rekao je Dimitrov.


Agencija MIA je prenela da Mađarska najglasnije podržava napore Makedonije za integraciju u EU i NATO.



"Za nas sledeći samit NATO-a je nezamisliv bez razmatranja proširenja. Očekuje i da EU odredi datum za početak pregovora sa Makedonijom sledećeg februara", rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom Dimitrovim.



Sijarto je rekao i da će Mađarska nastaviti da podržava Makedoniju i zemlje Zapadnog Balkana.



Ukazao je da Mađarska želi miran region i želi da Zapadni Balkan bude izvor i sredstvo evropskog razvoja, umesto da bude rizik za Evropu.



"Situacija na Zapadnom Balkanu može biti prevaziđena integracijom u NATO i EU. Znamo da je Makedonija do sada dosta učinila na putu EU i NATO integracija i zato će Mađarska i ubuduće najsnažnije podržavati integracijske procese u toj državi", rekao je Sijarto.



U vezi sa ekonomskom saradnjom, Sijarto je naglasio da je trgovinska razmena između dve zemlje porasla za 45 odsto prošle godine, a u prvih devet meseci ove godine zabeležen je rast od 47 odsto.



"Postoji interes za saradnju u oblasti energetike, izgradnji hidrocentrala i u oblasti projekata otpadinih voda", naveo je Sijarto.



Pozdravio je snažnu posvećenost Vlade Makedonije da sprovede reforme neophodne za ubrzavanje evropske i evroatlantske integracije te zemlje.



Spremnost obe strane o jačanju međusobne saradnje potvrđena je potpisivanjem Akcionog plana za saradnju 2018. godine, koji predviđa konkretne aktivnosti za dalje produbljivanje saradnje između ministarstava spoljnih poslova obe zemlje.



Dimitrov je pozdravio snažnu podršku Mađarske zvaničnom Skoplju u procesu integracija istavši da je njegova zemlja za kratko vreme uspela da uvede novi kvalitet u odnosa sa EU.



"ÄŒvrsto smo rešeni da učinimo sve da ne propustimo naredni voz za Evropu koji se otvara u narednoj godini", naglasio je Dimitrov.



Dodao je da je sa mađarskim kolegom razgovarao i u vezi sa imenom Makedonije, kao i da će razgovori biti nastavljeni u januaru, posle novogodišnjih praznika.



Tokom razgovora Dimitrov i Sijarto su razmenili stavove o stanju migracija, kao i o drugim važnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.



Inače, tokom zvanične posete Skoplju, Sijarto će se sastati sa zamenicima premijera Makedonije – Bujar Osmanijem i Kočom Angjuševim, a primiće ga predsednik Đorđe Ivanov, predsednik parlamenta Talat Džaferi i predsednik Vlade Makedonije Zoran Zaev.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva