:

:

TV Most

clock

Decembar 06, 2017   12:05

0

155

Luka Bar, sigurna luka za srpski kapital

On je na prezentaciji razvojnih potencijala Luke Bar a.d. u Privrednoj komori Srbije (84, PKS) istakao da je namera poslovodstva ovog akcionarskog društva da se nađe i na mapi svetskog projekta, novog "Puta svile" koju je pokrenula Kina.

Franović je predstavnicima 50 srpskih kompanija koje su zainteresovane za saradnju sa "Lukom", predstavio sve mogućnosti koje pruža ovo preduzeće i pozvao domaća preduzeća da učestvuju u investiranju u ovu kompaniju.

"Luka bar ne funkcioniše više na isti način kao što je to bilo 2009. godine jer je došlo do restruktuiranja kompanije na dva državna preduzeća. Potencijali Luke Bar nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni i želimo da preko Srbije i njenih privrednih subjekata sa kojima sam imao sastanke unapredimo saradnju i povećamo kapacitete", kaže Franović za Tanjug.

On navodi da brojne srpske kompanije poput Smederevske Železare, Fijata i drugih, dugo izvoze preko Luke te da ima prostora i za kompanije iz sektora poljoprivrede.

"Iz Srbije su kompanije zainteresovane za korišćenje silosa za žita koji imaju kapacitet 30.000 tona, a trenutno su četiri kompanije iz Srbije zainteresovane za takvu saradnju. Ono što Luka nudi je i ulazak srpskih kompanija u strateško partnerstvo sa kapitalom u Luku, a gde bi mogle da grade svoje objekte i skladišta", kaže Franović.

Dodaje da za sada privatizacije Luke neće biti, odnosno, da se ona sigurno ne očekuje u narednih godinu dana.

Ističe da su srpskim privrednicima na raspolaganju terminal specijalizovan za pretovar ruda, boksita, otpadnog gvožđa, žitarica, lomljenog kamena, i drugo, te navodi da je dužina operativne obale na terminalu 550 metara, a na terminalu ima 5 hektara otvorenog skladišnog prostora.

Na skupu je istaknuto da će se revitalizacijom pruge Beograd-Bar i autoputa prema Boljarima u Crnoj Gori, stvoriti bolje mogućnosti za transport srpske robe ka Luci kao i od Bara ka Srbiji.

Podaci kažu da ukupna robna razmena između Srbije i Crne Gore u periodu januar-oktobar ove godine iznosi 646,2 miliona evra i beleži povećanje od 9,9 procenata u odnosu na isti period 2016. godine.

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Nenad Durđević podseća i ukazuje na značaj ovog kompleksa u Crnoj Gori za Srbiju ali i region.

"Luka Bar je bila u Jugoslaviji jedna od najznačajnijih tačka izvoza za srpsku privredu. Umnogome su se te stvari promenile raspadom Jugoslavije, međutim, projekti i aktivnosti koji se realizuju na revitalizaciji pruge Beograd-Bar idu u prilog "Luci Bar" da se ponovo pozicionira kao značajna destinacija za kompanije koje žele da izvoze svoje proizvode preko te luke dalje u svet", objašnjava Đurđević.

Koliko je to saobraćajno čvorište u susednoj državi važno, kaže on, možda najbolje govori činjenica da su njen značaj prepoznale vlade regiona te da se ona našla u dokumentima i strategiji u okviru Berlinskog procesa i "Connectivity" agende.

Podaci kažu da su ukupna neto ulaganja crnogorskih rezidenata u Srbiji u periodu od 2010. do 2016. godine, iznosila 136,82 miliona evra što Crnu Goru dovodi na 19. mesto među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju za taj period.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, ukupne investicije iz Srbije u Crnu Goru su u periodu od 2004. do juna ove godine bile 421,3 miliona evra. U Crnoj Gori je, kažu cifre, registrovano više od 1.500 firmi čiji su osnivači pravna ili fizička lica iz Srbije.

Takođe, zajedničkim projektima, dve države mogu da apliciraju za sredstva različitih programa Instrumenta pretpristupne podrške - IPA, koje podržava Evropska komisija radi jačanja regionalne saradnje.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva