:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2018   12:05

0

128

Lučani, Vranje i Sombor brinu o srpskim opštinama na KiM


Opštine Lučani, Vranje, Sombor pridružuju se inicijativi, da opštine iz Srbije pomaži i podržavaju deset opština na KiM u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, što je zaključak okruglog stola održanog u Nišu pre par dana, u okviru "unutrašnjeg dijaloga" o Kosovu.


Predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić kaže da cilj ove ideje nije da lokalne samouprave odvajaju ono što je njima višak, već da se ljudima na KiM da "ono što im zaista treba".


"Očekujem da Kancelarija za KiM i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozovu predstavnike 10 opština na Kosovu, gde da će oni konkretno reći sta su stvari koje njima znače kao pomoć", rekla je Stambolić za Tanjug.


Prema njenim rečima važno je da je saradnja pokrenuta sa mrtve tačke, jer svi deklarativno podržavaju ideju, ali da je konkretnih predloga sta bi opštine trebalo da urade bilo malo.


Upravo iz tog razloga, dodala je, važno je da se oko 10 opština na KiM okupe lokalne samouprave koje će koordinirati i odlučivati o tome na koji način će se pomoć realizovati.


Stambolić podsetila da opština Lučani ima potpisan protokol o saradnji sa opštinom Goraždevac i kaže da je nema razloga da se ta saradnja ne nastavi, te da planira da sa saradnicima, u saradnju sa Kancelarijom za KiM ode u Goraždevac ili da predstavnici Goraždevac dođu u Lučane, kako bi se konkretno dogovorili o njihovim potrebama.


"Nije sve u finansijama, treba da se napravi organizacija da se realizuje ono što je predlog direktora kancelarije Đurića, da 10 opština sa KiM ima po četiri ili pet lokalnih samouprava u Srbiji koje će im biti mentori, pratiti šta im treba i pružiti pomoć", objasnila je predsednica opštine Lučani.


Kako je navela, ako jedna porodica treba da ostane na KiM, pa joj znači nabavka traktora ili opreme za maline, trebalo bi joj pomoći da postane ekonomski stabilna, te da može da ostane da živi na prostoru KiM.


I gradonačelnik opštine Vranje Slobodan Milenković podržava inicijativu u kojoj će srpske opštine pomagati opštinama na KiM.


On je naveo da je neophodno da lokalne samouprave odrede grad prema kome će saradnja biti usmerena.


Milenković za Tanjug kaže da će Vranje učestvovati u toj pomoći, kao i da će nastaviti da podržava opštinu Leposavić na KiM, sa kojom je već duže grad pobratim.


Osim finansijske, kako kaže, ideja je da opštine na KiM dobiju i drugu vrstu podrške, poput recimo, da se obezbedi deci iz ovih opština da budu gosti u turističkim centrima Vranja, da da se razmotre mogućnosti privredne saradnje, pomogne unapređenju poslova u opštinama na KiM, kako bi, kaže, stanovništvo imalo izvesne izvore prihoda.


Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović kaže da ovaj grad takođe podržava inicijativu , jer je pružila smernice u kom pravcu bi trebalo da krene saradnja sa opštinama na KiM, ali da sa stanovišta Sombora postoji "još dosta neiskorišćenog prostora".


Podsetila je na dugogodišnju saradnju Sombora sa opštinom Zvečan, koja je, prema njenim rečima, bila veoma uspešna, i najavila nastavak te saradnje u narednom periodu.


"S obzirom na to da Sombor obeležava Dan grada u subotu, očekuju se gosti iz Zvečana sa kojima ćemo razgovarati i na temu ove inicijative, kao i možda nešto drugačije saradnje u budućnosti", kazala je Golubović.


Ona je objasnila da pomoć neće biti samo finansijska, već i u vidu preporuka i saveta, i poručila da je Sombor otvoren za saradnju i sa drugim opštinama na KiM.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva