:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2017   12:05

0

170

Lozničani se nadaju otvaranju rudnika jadarita

Očekivanja Lozničana, ali i meštana sela u dolini reke Jadar gde je pronađen jadarit su velika.

Od 2004. godine kada su krenule istražne radnje, meštani su imali višestruku korist: Kompanija "Rio Tinto" ne samo da je za određene poslove angažovala lokalno stanovništvo, već je unapred plaćala zakup zemljišta na kojem su vršena istraživanja, njive su rekultivisane nakon zatvaranja bušotina, a rekonstruisali su i puteve.

Najveće nade ipak se polažu u otvaranje rudnika. Projekat je trenutno u fazi studije opravdanosti, i ukoliko se potvrdi održivost – početak proizvodnje planiran je 2023. godine.

U kompaniji "Rio Tinto" kažu da je važno napomenuti da je proces od otkrića neke rude do otvaranja rudnika dugotrajan i kompleksan i da minimalno traje od 10 do 15 godina.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Dejan Stalović ističe da je dosadašnja saradnja između grada i kompanije bila veoma dobra i da već nekoliko godina postoje koordinatori za saradnju, a svi dogovori i zaključci se sprovode u predviđenim rokovima.

"Zadovoljni smo jer se posebna pažnja poklanja najvišim svetskim standardima u oblasti zaštite životne sredine i aspektima bezbednosti na radu", rekao je Stalović.

Osim eksploatacije rude, rukovodstvo grada očekuje i da se otvori prostor za otvaranje fabrike gde bi se stvarao poluproizvod ili finalni proizvod.

"Na taj način ostvariće se dugoročne i održive koristi za Republiku Srbiju i grad Loznicu, daće se zamah privrednoj aktivnosti i povećati uposlenost u našem kraju", ukazao je Stalović.

Ukoliko se realizuje, projekat "Jadar" moći će da zadovolji deset odsto svetske potražnje za litijumom, a do sada je u istražne radnje uloženo oko 90 miliona američkih dolara.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva