:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 24, 2015   22:05

0

114

Lorka ubijen po zvaničnom nalogu?

Dokumenta, koja su napisana 1965. godine u policijskoj stanici u Granadi, i do kojih je došao britanski Gardijan, prvo su priznanje zvaničnika Frankove Španije da su bili umešani u Lorkinu smrt 1936. godine.

Okolnosti oko smrti Lorke i gde se nalazi njegov grob jedna su od najvećih misterija u novijoj istoriji Španije. Do sada se verovalo da je pesnik streljan sa trojicom drugih ljudi.

Dokumenti se odnose se na istragu o smrti Garsije Lorke koju je 60-ih zatražila francuska autorka Marsel Okler.

Njeni zahtevi za informacijama prebacivani su sa ministarstva na ministarstvo, a od policije Granade zatraženo je da napiše izveštaj 29 godina posle smrti pesnika.

Rezultat su dokumenta koja navode da su Lorku gonili zbog njegovih uverenja, da su ga optuživali da je bio „socijalista i slobodni zidar“, kao i da je bio homoseksualac.

Kada je policija dva puta pretražila njegov dom u Granadi, krio se u kući prijatelja.

Avgusta 1936. godine, mesec dana po izbijanju građanskog rata, policija je opkolila kuću u kojoj se krio, a prijatelji su pokušali da ga zaštite.

Garsija Lorka je uhapšen i odvezen u Fuente Grande gde je, kako stoji u dokumentima, pogubljen odmah pošto je priznao i tamo i sahranjen u veoma plitkom grobu. Detalja o njegovom priznanju nema.

Od 2009. godine, u nekoliko navrata se tražio njegov grob i do sada su arheolozi imali malo uspeha.

Dokumenta su, piše Gardijan, dokaz umešanosti Frankovog režima u Lorkinu smrt. Sam Franko je jednom prilikom rekao da su optužbe da je njegov režim bio umešan u smrt pesnika „propaganda“.

„Pisac je umro mešajući se sa pobunjenicima, to su prirodne nesreće u ratu“, rekao je tada Franko.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva