:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2017   12:05

0

113

London želi privremenu carinsku uniju posle Bregzita

Britanska vlada želi "tranzicioni period" tokom kojeg bi se sačuvala "bliska veza" sa evropskom carinskom unijom, navedeno je u saopštenju.

"Jedan mogući pristup je privremena carinska unija između Velike Britanije i EU i tokom tog perioda tranzicije koji bi bio dogovoren s Briselom, Britanija bi dogovarala nove ambiciozne trgovinske sporazume širom sveta", piše u saopštenju.

Ministarstvo procenjuje da bi tranzicioni period dao "potrebno vreme (...) za dovođenje u red budućih carinskih sporazuma" i omogućio "sigurnost za kompanije i kapacitet za meku tranziciju".

Brojni eksperti su ocenili da će biti veoma teško ispregovarati novi trgovinski sporazum Velike Britanije i EU pre nego što ta zemlja napusti Uniju 2019.

Laburistički poslanik u britanskom parlamentu Kris Lesli je predlog o privremenoj carinskoj uniji opisao kao "spisak lepih želja".

Pregovori Velike Britanije i EU su počeli u junu i za sada se vode oko tri ključne tačke –budućim pravima Evropljana u Britaniji, finansijskim detaljima i granici sa Irskom.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva