:

:

TV Most

clock

Jul 09, 2018   18:49

0

183

London: Cilj su evropske vrednosti, a ne formalno članstvo u EU

Šef diplomatije Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da je prvo veliko obećanje aktuelne makedonske vlade prošle godine bilo da će uvesti Makedoniju u Evropu.
Kako je rekao, krajnji cilj za Makedoniju nije formalno pridruženje EU već to da postane prava evropska zemlja sa vrednostima kao što su sloboda medija, nezavisno sudstvo, aktivno civilno društvo, odgovorni političari...
''Treba da se fokusiramo i da spremno radimo na tome. U prvoj nedelji naše vlade odlučili smo da novac poreskih obveznika ne koristimo u marketinške svrhe posle čega se medijsko tržište potpuno promenilo'', kazao je Dimitrov.
On je ocenio da za vladavinu prava treba više vremena i da ne zavisi isključivo od vlade već da je neophodno imati sudije od integriteta, nezavisno sudstvo, parlament...
''Za neke od tih stvari biće potrebno vreme, ali ključna je politička volja i mi je imamo'', poručio je makedonski šef diplomatije.
Dimitrov je istakao da bez uspešnog regiona nema ni uspešne Makedonije.
''Ono što se dešava u Albaniji, utiče i na Makedoniju. Želimo veliku i uspešnu Srbiju, ali ne Veliku Srbiju'', poigrao se Dimitrov rečima i izazvao smeh i aplauz prisutnih.
On je kompromisno rešenje oko imena Makedonije naznačio velikom prilikom za region i dodao da treba podržavati dobre vesti.
Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović kazao je da ukoliko žele da napreduju, zemlje Zapadnog Balkana moraju da se približe standardima EU i da u potpunosti usvoje evropske vrednosti.
''U Crnoj Gori imamo civilna društva i političku debatu, verujem da tako i treba da bude, različita mišljenja, pogledi vlade, opozicije i ostalih. U tim razgovorima između vladinih i nevladinih organizacija pronalazimo način'', rekao je Darmanović.
On je rekao da je reč o dvosmernom procesu jer, kako je rekao, uvek postoji nekoliko opcija kako za sprovođenje reformi tako i za pronalaženje strategije za Zapadni Balkan.
Sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Londonu prisustvovao je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Dačić: Jasno da su problemi u EU i oko nje i dalje aktuelni
Dačić je rekao da je bilo reči o evropskoj perspektivi regiona, zajedničkim projektima, atmosferi rešavanja bilateralnih pitanja mirnim putem i potrebi da se prevaziđu problemi iz prošlosti.
Dačić je nakon sastanka ministara spoljnih poslova rekao da je jasno da su problemi u Evropskoj uniji i oko EU i dalje aktuelni.
"Nešto nije u redu čim se britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson nije pojavio. Ja sam se uvek šalio da, kad god se mi sa prostora bivše Jugoslavije okupimo na jednom mestu, dođe do raspadanja", primetio je Dačić.
Džonson je, otprilike u to vreme, podneo ostavku zbog neslaganja sa britanskom vladom oko Bregzita.
Dačić je dodao da su on i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović imali razgovore sa ministrima zemalja u regionu i zvaničnicima EU, te da su oni prošli u dobroj atmosferi.
"Razgovarali smo na uobičajen način o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, projektima, atmosferi rešavanja bilateralnih pitanja mirnim putem, o potrebi da se prevaziđu problemi iz prošlosti...Samim tim, na neki način je ono što se tiče formalnog dela i zaključaka završeno u korektnoj atmosferi", preneo je Dačić novinarima. 
Na pitanje o čemu se razgovaralo na marginama sastanka, ministar je rekao da sa ministrima spoljnih poslova ima česte susrete, a da u okviru samita nikakvih ozbiljnih razgovora nije bilo.
"Pitaju me da li sam se sreo tet-a-tet sa Pacolijem. Mi se srećemo na raznim mestima. Ništa se spektakularno nije desilo. Naravno da me je Pacoli pitao da li sam došao iz Australije, pošto sada ne zna odakle dolazim zbog zemalja koje su povukle priznanje Kosova", poručio je Dačić.
Srbija spremna da rešava sva pitanja sa regionom
Srbija je spremna da rešava pitanje odnosa sa Prištinom, a isto tako je spremna da rešava i sva otvorena pitanja sa drugim zemljama u okruženju, izjavio je Dačić.
Dačić je na sastanku sa predstavnicima civilnog društva kazao da je potrebno da se prevaziđu političke razlike, te da je nemoguće u potpunosti graditi ekonomske odnose bez rešavanja političkih problema.
"Postoji mnogo problema iz prošlosti, ali to je nešto što se ne može ispraviti, može da se ispravi samo budućnost. Mi smo spremni da rešavamo pitanje odnosa sa Prištinom, isto tako spremni smo da rešavamo otvorena pitanja i sa drugim zemljama u okruženju, poštujući interese svakog naroda i uvažavajući međunarodno pravo", kazao je Dačić.
Dodao je da u tom smislu, svako treba da se stavi u poziciju onih drugih, kako bi svi bolje razumeli probleme sa kojima se drugi suočavaju.
Dačić je naveo da se Srbija raduje pronalaženju rešenja problema vezanog za ime Makedonije.
"Makedonija je bratska i prijateljska zemlja i radujemo se napretku svih drugih zemalja u regionu, jer šta god da mi mislimo jedni o drugima, mi ne možemo da pobegnemo od situacije da smo svi mi braća ili sestre, da dolazimo iz iste zemlje, koja se nekada zvala Jugoslavija, osim Albanije, naravno", naveo je Dačić.
Govoreći o slobodi medija u Srbiji, Dačić je kazao da su mediji slobodni i dodao da kakvi su političari takvi su i mediji.
"Generalno gledano ne treba prebacivati krivicu jedni na druge. Što se mene tiče, moja poruka za medije je: 'Pišite šta hoćete'. Moja poruka je pišite šta hoćete, inače bih vam rekao pazite šta pišete. Neka neko kaže kada je imao neki problem sa mnom", kazao je Dačić.
U razgovoru sa predstavnicima civilnog društva, Dačić je istakao da treba odvojiti političku vlast od onoga što spada u civilno društvo i NVO.
"Imao sam više puta prilike da ljude iz civilnog sektora uključujem u institucije i oni se kada uđu u institucije veoma mešaju u rad sektora iz kojeg su došli", kazao je Dačić i dodao da je vlast veliki izazov i da moć može da povuče.
Naveo je da se može uticati na različite vrste institucija kao što su institucije koje ne spadaju u klasične državne, ali da niko nikada neće biti u potpunosti zadovoljan.
"Ipak, svako treba da radi svoj posao i šta mu je u opisu nadležnosti", kazao je Dačić.
Stefanović: Zajedničkim snagama protiv sajber kriminala
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da o rešenosti Srbije da se bori protiv sajber kriminala najbolje govore rezultati policije.
On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, preneo na sesiji kojom je predsedavao britanski ministar za nacionalnu bezbednost Ben Valas,da je Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije u prethodne četiri i po godine podnelo ukupno 483 krivične prijave za različite vrste krivičnih dela iz ove oblasti. istovremeno, kako je rekao od početka ove godine do jula taj broj iznosi 52 krivičnih prijave protiv 61 osobe.
Stefanović je naveo i da su značajno prošireni kapaciteti ovog Odeljenja, te da je Srbija sačinila je i nacrt Nacionalne strategije i Akcionog plana za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, koji će biti usvojeni u septembru"
On je istovremeno konstatovao da krađe ličnih podataka građana, falsifikovanje i zloupotrebe platnih kartica, teroristička propaganda, seksualna eksploatacija dece na internetu i svi ostali oblici sajber kriminala nisu zaobišli niti jednu zemlju, pa tako nisu ni Srbiju.
Na ovaj transnacionalni izazov moramo dati zajednički odgovor, koji počiva na kontinuiranoj i čvrstoj saradnji naših policija, ali u toj borbi i svaka od naših zemalja mora dati svoj maksimum" rekao je Stefanović.
Ministar je naveo i da se Srbija ne zadovoljava urađenim i da smatra da uvek postoji prostora za napredak, kako u regionu tako i u samoj Evropskoj uniji i najavio da Ministarstvo 20. i 21. septembra u Beogradu organizuje i međunarodnu Konferenciju o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti pod nazivom „Poveži se sigurno!".
"Sa ponosom želim da istaknem da ćemo biti domaćini ministarsko-ekspertske konferencije, koja se po prvi put organizuje u regionu, i na kojoj će moje kolege i brojni stručnjaci iz ove oblasti imati priliku da razmene iskustva i unaprede direktnu saradnju, kako u regionu, tako i šire. Srbija i na ovaj način želi da da svoj doprinos u zajedničkoj borbi protiv jednog od najvećih bezbednosnih izazova savremenog doba" poručio je Stefanović.
Majer: Srbija Nemačkoj najvažniji partner protiv kriminala
Državni sekretar Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Štefan Majer ocenio je u razgovoru sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije napredovalo u policijskim poslovima i da je Srbija najvažniji partner Nemačke na Balkanu u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i u suzbijanju iregularnih migracija.
Majer je takođe istakao da je stav Saveznog MUP-a Nemačke vrlo jasan i da će uspešna saradnja sa MUP-om Srbije biti nastavljena, saopšteno je iz MUP-a.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša je takođe istakao posvećenost MUP-a Srbije u borbi protiv organizovanog kriminala i upoznao Majera sa konkretnim aktivnostima koje MUP sprovodi u ovoj oblasti.
Stefanović je podsetio i da Srbija jedina iz regiona zapadnog Balkana ima status posmatrača u okviru mreže EU za reintegraciju ERIN, dok je u proceduri dobijanja statusa posmatrača u okviru inicijative EURINT za politiku povratka.
Stefanović i Majer razgovarali su u Londonu uoči početka sastanka ministara unutrašnjih poslova i bezbednosti na Samitu o zapadnom Balkanu.
Han: Ostvareno je mnogo
Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da su zemlje zapadnog Balkana proteklih nekoliko meseci ostvarile mnogo na putu integracije u Evropsku uniju.
Odgovarajući na pitanje o osnovnim problemima na zapadnom Balkanu što se tiče evropskih integracija, Han je naveo da su to ponekad politička volja, odlučnost i spremnost da se deluje.
Ali, ostvaren je napredak. U regionu postoji veća svest o tome šta je neophodno učiniti. Za proteklih nekoliko meseci je mnogo toga urađeno. Veliki sam optimista, rekao je Han u Londonu, gde se održava samit EU o zapadnom Balkanu.
Han je ocenio da je Berlinski proces pokrenut radi jačanja saradnje na zapadnom Balkanu i da se pokazalo da je veoma efikasan.
Ali, još mnogo toga treba uraditi. To je dobra prilika da se zemlje regiona pripreme za evropsku perspektivu, izjavio je Han.
Odgovarajući na pitanje o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, Han je izrazio uverenje da će EU odluku o tome doneti pre letnje pauze.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva