:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2018   12:05

0

184

Lončar: Tim za besplatne preglede na pokretnom mamografu


Zlatibor Lončar je naveo da je prošle godine 120.000 žena između 50. i 69. godine pozvano na redovan mamografski pregled dojke, a da se odazvalo oko 45.000 žena.




  S druge strane, ministar kaže da će zbog velikog interesovanja sugrađanki akcija besplatnog pregleda na pokretnom mamografu ispred zgrade RTS-a biće produžena, dok će slične akcije biti organizovane u celoj Srbiji.



"Zaposlićemo još tehničara i desetak mladih radiologa koji su pri kraju specijalizacije, a koji će se baviti samo pregledima na pokretnim mamografima. Suočavamo se sa dva apsurda jer se žene kampanjski odnose prema zdravlju. S jedne strane, ne odazivaju se na redovne preglede, a ne mogu da stignu na red kada su u pitanju akcije na pokretnim mamografima", napomenuo je Lončar.



Govoreći o borbi protiv opake bolesti ministar je naveo da je obezbeđena najsavremenija terapija za obolele od raka dojke, kao i dovoljan broj aparata za radio terapiju.



Kako je naveo, od 2012. godine u 35 opština u Srbiji u tri ciklusa pregledano je oko 312.000 žena, a kod 776 otkrivena je zloćudna bolest.



Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Radan Džodić istakao je važnost skrininga kao sekundarne prevencije od raka dojke i napomenuo da je bolest izlečiva ako se otkrije u ranoj fazi.



"Važno je da se žene odazovu na organizovan skrinig kako bi se tumor otkrio kada nije opipljiv pregledom, ali jeste izlečiv operacijom i dodatnom dijagnostikom. U Srbiji je trenutno moguće obaviti pregled na 42 aparata, a trebalo bi otvoriti stotinak skrining jedinica da bismo smanjili smrtnost od raka dojke", naveo je Džodić.



Pomenuo je i bavljenje sportom i izbegavanje masne hrane, alkohola i cigareta kao osnovne mere u primarnoj prevenciji od raka dojke, sa kojim se svake godine suoči oko 4.000 žena, a gotovo 1.700 njih izgubi bitku za život.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva