:

:

TV Most

clock

Decembar 10, 2015   12:05

0

130

Ljudska prava - civilizacijska tekovina

Ujedinjene nacije su 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da se ta prava odnose na sva ljudska bića i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti. Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

U srcu Evrope, u kojoj je poštovanje ljudskih prava danas univerzalna vrednost, živi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji kojoj su sva od navedenih prava u potpunosti ili delimično uskraćena.

Vrednost ljudskih prava možemo da u pravoj meri sagledamo onda kada pred očima imamo one kojima se ta prava sistematski uskraćuju. Dužni smo da se danas, budući da je Međunarodni dan ljudskih prava ove godine posvećen deci, setimo naših najmlađih sugrađana na Kosovu i Metohiji, kojima je često uskraćeno pravo na osmeh, pravo na igru, pravo da se kreću bez straha za svoju bezbednost.

Hrabrost naših sugrađana na Kosovu i Metohiji, posebno onih najmlađih, koji ničim nisu zaslužili da odrastaju u atmosferi straha i neizvesnosti, obavezuje nas da se za ljudska prava borimo sa žarom i do pobede. Posvetimo ovaj dan i našoj deci u Orahovcu, Velikoj Hoči, Kosovskoj Kamenici, Goraždevcu i mnogim drugim mestima, gde su ljudska prava i dalje nedostižan komoditet.

Svaka njihova strepnja, svako njihovo nespokojstvo i suza nas obavezuju da budemo humaniji i saosećajniji ljudi i da od drugih zahtevamo da budu bolji i odgovorniji prema našoj deci na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tv Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva