:

:

TV Most

clock

April 10, 2017   12:05

0

114

Ljubljana i Zagreb predlažu izmene mera na granicama

Kako javljaju slovenački mediji, smirivanje stanja na slovenačko-hrvatskoj granici posledica je akcije dve zemlje koje su upozorile Brisel na probleme koje je proteklih dana izazvao sistemski nadzor svih putnika na ulazu i izlazu iz šengenskog prostora, prenela je Hina.

Slovenačka agencija STA javlja da su Slovenija i Hrvatska odustale od sistemskog nadzora svih putnika na spoljnoj granici Å engena zbog višesatnih čekanja na granici koje je stvorilo haotične prilike ne samo kod putnika nego i kod lokalnog stanovništva, ali da je reč o privremenom odustajanju od takve kontrole.

Cerar je najavio sastanak sa evropskim komesarom za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom.

Slovenija i Hrvatska će, prema rečima slovenačkog premijera, Evropskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmene mera iz nedavno promenjene šengenske uredbe o strožim bezbednosnim kontrolama jer je stanje na granici dveju susednih država koje su te mere izazvale "neprihvatljivo".

"Naravno da treba obezbediti sigurnost unutar Å engena, ali ne smemo istovremeno izazivati kod ljudi toliko zlovolje i neraspoloženja, ali i štete koju trpi privreda", kazao je Cerar.

Ublažavanje kontrola potvrdila je i slovenačka policija, ali nije navela kriterijume po kojima će se i kada privremeno napuštati stroži i sporiji sistem kontrole i skeniranja dokumenata.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva