:

:

TV Most

clock

April 17, 2018   12:05

0

186

Ljajić se nada rešenju za "Agrokor" do kraja godine

Rasim Ljajić je novinarima na Bledu, posle regionalnog ministarskog sastanka o pitanjima vezanim za funkcionisanje hrvatskog koncerna, rekao da je "'Agrokor' definitivno regionalni problem iako je izvorno nastao u Hrvatskoj, ali ta kriza mogla je da ugrozi manje ili više ekonomije svih zemalja u kojima posluje i zato smo sudbinski zainteresovani da se ovaj proces uspešno okonča".
Ministar je ocenio da je pređen dobar deo puta i da ima puno razloga da budemo optimističniji nego pre pet-šest meseci. 
 
"Verujemo da će se priča oko 'Agrokora' do kraja godine okončati", istakao je Ljajić.
 
Zahvalio se potpredsednici Vlade Hrvatske i ministarki ekonomije Martini Dalić na podrobnim informacijama o koracima u procesu restrukture "Agrokora", dodajući da "zemlje regiona jedino zajednički problemi i muke mogu naterati na ovakav vid saradnje koji može biti dobar model za rešavanje i drugih otvorenih pitanja između naših država".
 
"Verujemo da smo na dobrom putu za ceo sistem 'Agrokora', s pristupom koji je pozitivan i koji u konačnici može da da dobar rezultat, posebno imajući u vidu kakav je scenario mogao da nastane u slučaju da ovaj proces nije ovako započet", naveo je Ljajić.
 
Ukazao je da sve srpske kompanije iz sastava "Agrokora", koje zapošljavaju 11.000 ljudi i sarađuju sa 2.000 dobavljača, posluju stabilno, izrazivši nadu da će se to nastaviti u narednom periodu i da će one izvršavati obaveze prema državi i dobavljačima.
 
"Nadam se ćemo na jesen, kada se ovaj proces okonča, imati ponovo sastanak u istom sastavu gde ćemo imati prvo prolazno vreme da vidimo dokle se definitivno stiglo u procesu restrukturiranja 'Agrokora'", rekao je Ljajić.
 
Upitan da prokomentariše kako gleda na interesovanje srpskih kompanija za kupovinu "Agrokorovih" firmi u Srbiji, ministar je rekao da posao Vlade, niti države, nije da se na bilo koji način meša u vlasničke odnose jedne privatne kompanije.
 
Govoreći o namerama novih vlasnika koncerna, Ljajić je ocenio da ne veruje da će ruske banke, niti američki fondovi odlučiti da se bave dugoročno ovim poslom.
 
"Oni se dugoročno ne bave ovim poslom, ali će imati interes da povećaju vrednost kompanije kako bi dobili više novca. Hoće li se javiti i neka kompanija iz Srbije? Verovatno da za one kompanije koje posluju u Srbiji", naveo je Ljajić.
 
Hrvatska ministarka privrede Martina Dalić je izjavila da je postizanjem načelnog sporazuma među poveriocima "Agrokora" otvoren put za postizanje konačne nagodbe, da očekuje intenzivan rad kako bi do 10. jula bio izglasan tekst nagodbe i da je prerano govoriti o tome ko će biti budući vlasnici "Agrokora".
 
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je naglasio da podržava stabilizaciju "Agrokora" i da pozdravlja povratak "Merkatora" u BiH.
 
"Taj proces je uspešan i 'Merkator' je ta svetla tačka. Za nas je važno da redovno izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima, a možemo reći da je 'Konzum' takođe ušao u fazu stabilizacije, ali su rokovi prema dobavljačima lošiji nego što je to u slučaju 'Merkatora'", izjavio je Šarović.
 
Ministar ekonomije Slovenije Zdravko Počivalšek je rekao da je za Sloveniju najvažnije da se stvore uslovi za restrukturiranje "Merkatora" i da ne može spekulisati o namerama novih vlasnika, tj. banaka, osim da banke generalno nisu zainteresovane da budu vlasnici.
 
Generalna direktorka Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u crnogorskom ministarstvu ekonomije Biljana Jakić istakla je da podržava sve aktivnosti koje će dovesti do restrukturiranja i stabilizacije "Agrokora".
 
"U Crnoj Gori posluju 'Merkator' i 'Ledo', kompanije su stabilne, a u skladu sa dogovorom poštuju obaveze prema dobavljačima i državi i plaćaju obaveze", izjavila je Jakićeva.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva