TV Most - Ljajić i Šarović: Dostići robnu razmenu od 2 milijarde evra
Vesti
Ljajić i Šarović: Dostići robnu razmenu od 2 milijarde evra

13:09, 11.02.2018

|

Izvor: RTV, Tanjug

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarović konstatovali su danas da je u 2017. godini ostvarena rekordna robna razmena dve zemlje u iznosu od 1.726.000.000 evra.
ilustracija

Od toga je izvoz Srbije u BiH iznosio 1.210.000.000 evra, dok je iz BiH u Srbiju izvezeno robe u iznosu od 516 miliona evra, rečeno je razgovoru koji je bio posvećen daljem unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje dve zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.Ljajić i Šarović saglasili su se da je zajednički cilj dostizanje blizu dve milijarde evra robne razmene u 2018. godini, a preduslov za to je dalje ukidanje vancarinskih barijera između dve zemlje.


Na sastanku je konstatovano da postoje još četiri vancarinske barijere koje bi trebalo da se uklone, pa će u cilju njihovog otklanjanja svaka tri meseca zaseda zajednička komisija.


Prva sednica komisije biće održana krajem ovog meseca.


Ljajić i Šarović su razgovarali i o saradnji u oblasti turizma i zaključili da je kinesko tržište od prioritetnog značaja za obe zemlje, uzimajući u obzir da su Srbija i BiH jedine dve zemlje u ovom delu Evrope koje imaju bezvizni režim sa NR Kinom.


Srbija i BiH će ubuduće, složili su se ministri, nastupati sa zajedničkim turističkim proizvodom na kineskom tržištu, u cilju privlačenja što većeg broja turista iz te zemlje.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design