:

:

TV Most

clock

April 15, 2015   14:48

0

140

Ljajić: Danas odluka o izvozu "fijata" u Rusiju

"Prvi put posle više godina otkada insistiramo na ovom zahtevu imamo pozitivne signale da bi ta odluka mogla da bude u našu korist i da se omogući izvoz Fijata. Ali ne bih hteo da širim prevelika očekivanja, jer još nismo blizu operacionalizaciji te odluke - ukoliko ona bude doneta", rekao je Ljajić novinarima u Vršcu.

Ministar je naglasio da je za donošenje te odluke potrebno da se saglase sve tri zemlje - Rusija, Belorusija i Kazahstan, i ukoliko bude doneta, uslediće tehnički razgovori.

"Ti razgovori treba da rezultiraju odnosno utvrde tačno o kom broju vozila se radi, da li se radi o recipročnoj meri - da i mi omogućimo Rusiji da izvozi svoje automobile na naše tržište", naveo je Ljajić.

On je rekao da je naša zemlja tražila da se pored automobila omogući i bescarinski izvoz za šećer, cigarete i sir, ali da su predstavnici ruskih državnih organa odmah rekli da za šećer i cigarete gotovo da ne postoje nikakve šanse, dok se o siru može pregovarati.

Bescarinski izvoz automobila Fijat iz Kragujevca u Rusiju mogao bi početi već u prvoj polovini ove godine, ako se do tada obave sve neophodne procedure i pregovori, izjavio je ranije Tanjugu šef Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji Andrej Hripunov i najavio da se očekuje da će odluka o izvozu "velikog fiće" u Rusiju biti doneta 15. aprila.

Rusija je spremna i završila je sve neophodne procedure za bescarinski uvoz automobila Fijat koji se proizvodi u Srbiji, ali je neophodno da se sve usaglasi sa ostalim zemljama članicama Evroazijske ekonomske unije-Belorusijom i Kazahstanom, jer Rusija ne može jednostrano da donese takvu odluku, rekao je Hripunov.

Rusija je stavila to pitanje na dnevni red sednice Saveta Evroazijske ekonomske komisije 15. aprila, naveo je Hripunov i najavio da će, ako ta odluka bude pozitivna, potom biti formirani pregovarački timovi koji će se baviti detaljnijim pitanjima izvoza automobila.

On je precizirao da se radi o uzajamnoj kvoti za izvoz automobila Fijat iz Srbije u Rusiju, uz istovremeno odobrenje bescarinskog uvoza nekih automobila ruskih proizvođača u Srbiju.

Kada pregovori budu završeni, neophodno je da se potpiše i odgovarajući dokument o tome, a ako se sva ta procedura brzo završi, izvoz automobila Fijat iz Kragujevca bi mogao početi već u prvoj polovini ove godine, rekao je Hripunov.

On je naglasio da se još ne zna o kolikoj kvoti automobila je reč i da će to pitanje rešavati stručnjaci dve zemlje, ali je ocenio da bi za početak moglo se radi o minimum 5.000 automobila Fijat iz Kragujevca, s tim što bi, ako prva kvota bude dobro prošla, mogla da se dogovori i druga kvota.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva