:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2017   12:05

0

245

Ljajić: CEFTA mora da se reformiše, menja i ide napred

Vlada Srbije je spremna za formiranje zajedničkog ekonomskog prostora u regionu, kao i primenu Akcionog plana, koji su dogovoreni u Trstu, poručio je ministar Ljajić na skupu u okviru CEFTA nedelje 2017.

"Sa druge strane, prosečno zadržavanje kamiona u Gruziji je svega sedam minuta. Gubimo 26 miliona sati godišnje zbog čekanja kamiona sa robom na granici, prema podacima MMF-a. Oko 800 miliona evra se plaća za različite vrsta usluga na tim graničnim prelazima, opravadano ili neopravdano, što je jedan odsto BDP-a zemalja regiona", rekao je Ljajić.

Ministar je naglasio da zemlje CEFTA moraju da donesu odluku da li ćemo čekati da politika reši sve probleme, pa da tek onda krenemo u rešavanje ili ćemo nešto učiniti za privrednike.

"Ne možemo da guramo probleme pod tepih, treba da tražimo rešenje za privrednike. Vlada Srbije je potpuno spremna da učini korak više i da idemo dalje u formiranje zajedničkog ekonomskog prostora", naglasio je Ljajić.

On je upozorio da postoje blokirajući mehanizmi u okviru CEFTA i da to i druga pitanja moraju da dobiju vrlo brzo odgovore, jer ćemo "preći u fazu regresije".

Kako kaže, CEFTA mora da se reformiše, da se menja i da ide naprad.

Ljajić je podsetio da je CEFTA napravila odlične rezultate pošto su zemlje u regionu povećale izvoz, konkurentnost i produktivnost, ali da, ipak, CEFTA nikako da se reformiše i napravi korak više.

"U ovoj CEFTA nedelji se nalazimo na prekretnici tako da će CEFTA ili iskoračiti i ići u pravcu već ekonmske integracije ili u pravcu dalje stagnacije. Već duže vreme se vrtimo u krug", naveo je Ljajić.

Ministar je naglasio da CEFTA sporazum za zemlje zapadno.balkanske šestorke ne znači alternativu za naš evropski put, "jer njega ništa ne može da zameni".

Prema njegovim rečima, zemlje Zapadnog Balkana ostvaruju tri četvrtine svog izvoza sa zemljama EU.

Ljajić je upozorio da se svaka zemlja, ipak, i dalje bavi svojim pojedinačnim interesima, ali da i dalje zemlje nemaju izvoz u skladu sa svojim izvoznim potencijalima. 

Navodi, na primer, da Albanija koristi svega 40 odsto potencijala, Makedonija i BiH 33 odsto svog potencijala kada je reč o izvozu prema EU, Srbija iskorišćava 27 odsto manje od onoga što bi mogla da uradi...

Dodao je da je u regionu učešće izvoza u BDP-a oko 27 odsto.

Prema podacima MMF-a, vidi se da zemlje u regionu imaju investicije tri puta manje, na primer 3,5 puta manje su bile u šest zemalja regiona nego u Mađarskoj, 2,5 puta manje nego u  Češkoj.

"Dok smo se mi međusobno sukobljavali politički, nažalost i ekonomski, drugi je skidao kajmak", naglasio je Ljajić.

Podsetio je da trenuto u CEFTA svako može da blokira drugog i uvodi protekcionističke mere, da ne postoji saglasnost oko potpisivanja Protokla 6 iako je on u potpunosti usaglašen, kao i da se kasni sa ratifikacijom Protokola 5.

"Nemamo saglasnost oko daljeg funkcionisanja sekretarijata CEFTA...Nema saglasnosti oko finansiranja, mandata i nadležnosti. Status kvo je za nas neprihvatljiv", poručio je Ljajić, dodajući da nema nikakvog razloga da se ne poveća mandat i nadležnost.

Naveo je da svaka zemlja u regionu mora da ima bar 50 odsto učešće u BDP-u ako želi da ostvari brz napredak.

"Potrebne su hrabre političke odluke da bismo imali slobodan protok robe i ljudi. Na komitetu ćemo postaviti ovo pitanje da vidimo da li postoji spremnost za to", kazao je Ljajić.

Ministar je ranije najavio da će Srbija zvanično predložiti da se način glasanja u ovoj organizaciji promeni i primeni model "konsenzus minus jedan", a cilj predloga srpske strane je da se izbegne dosadašnja praksa da jedna zemlja blokira drugu prilikom glasanja o važnim sporazumima.

Skup u okviru CEFTA nedelje 2017. organizuju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Sekretarijat CEFTA i Privredna komora Srbije.

CEFTA nedelja se održava se od 21. do 24. novembra u Beogradu.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva