:

:

TV Most

clock

Oktobar 28, 2015   12:05

0

111

Lista SB: Srbija napredovala najviše u regonu

Lista "Duing biznis" rangira ukupno 189 zemalja, a u odnosu na zemlje regiona Srbija je ostvarila ubedljivo najveći napredak, dok su dve zemlje nazadovale - Albanija i Crna Gora.

Poboljšanje Srbije za 3,16 procentnih poena svrstava je među 15 najboljih u svetu.

Najveći napredak Srbija je ostvarila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i poreza.

"Dobijanje građevinskih dozvola je jeftinije, a takođe je uvedena obavezna inspekcija osnovnih radova", piše u izveštaju "Duing biznis 2016".

Srbija je sa neslavnog 186. mesta iz prošlog izveštaja za 2015. godinu napredovala za 47 mesta, na 139. poziciju kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola.

Kada je reč o porezima, u izveštaju je navedeno da je Srbija sa 165. mesta skočila napred za 22 pozicije na 143. mesto.

Plaćanje poreza za firme je jednostavnije, budući da je uvedena mogućnost objedinjene uplate poreza i doprinosa, i to elekstronskim putem.

S druge strane, konstatuje SB, povećana je poreska stopa poreza na imovinu i takse za zaštitu životne sredine.

Prema kriterijumu započinjanja biznisa, Srbija je na 65. mestu, u pogledu dobijanja priključka za struju na 63, a po upisu imovine u katastar na 73. mestu.

Po indikatoru međunarodne trgovine Srbije je na 23. mestu, na 50. po indikatoru Stečani postupak, 81. mestu po indikatoru - zaštita manjinskih investitora, 73. po indikatoru sprovođenja ugovora.

Po osnovu udaljenosti do najboljeg rezultata, broj bodova Srbije je porastao sa prošlogodišnjih 65,25 na 68,41 ove godine, što znaci da je poslovno okruženje u Srbiji, prema svim indikatorima Izveštaja o poslovanju prošle godine, zabeležilo poboljšanje u apsolutnom smislu.

Najbolje rangirana ekonomija u regionu je BJR Makedonija i nalazi se na 12. mestu od 189 ekonomija iz celog sveta.

Ta zemlja ima izuzetne performanske u nekoliko oblasti lakoće poslovanja, a takođe je sprovela reforme u toku prethodne godine.

Tako je, na primer Makedonija dodatno pojednostavila proces započinjanja poslovanja uvođenjem obavezne onlajn registracije.

U Izveštaju o uslovima poslovanja za 2016. piše da je BiH na 79. mestu što je napredak od 28 pozicija u odsnosu na prethodni izveštaj. Slovenija se, pomakom napred za 22 mesta, našla na 29. mestu.

Hrvatska je napredovala za 15 mesta, Mađarska 10, Rumunija 11, Grčka jedno, a Makedonija za 18 mesta.

Albanija je pala za 29 mesta na 97. poziciju, a Crna Gora za 10 pozicija, na 46. mesto.

Inače, prvi na listi 189 zemalja sveta po lakoći poslovanja je Singapur, a slede ga Novi Zeland, Danska, Koreja, specijalni region Kine Hong Kong, Velika Britanija.

Deset ekonomija koje su ostvarile najveći napredak na svetu, odnosno ekonomije koje su sprovele najmanje tri reforme tokom prethodne godine i koje su poboljšale svoje mesto na rang listi su Kostarika, Uganda, Kenija, Kipar, Mauritanija, Uzbekistan, Kazahstan, Jamajka, Senegal i Benin.

Najlošije rangirana na 189. mestu je afrička država Eritreja, na 188. je Libija, na 187. Sudan, a na 186. mestu je Venecuela.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva