:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2018   15:24

0

249

Lipljan: Raseljeni Srbi iz Krajišta obišli crkvu Svetih Vrača


Pred velikim brojem vernika prerezan je kolač i osveštana vodica. Protojerej-stavrofor Srđan Stanković je u besedi rekao da su čudotvorci Kozma i Damjan od Boga dobili blagoslov da i za života i nakon smrti pomažu ljudima.



"Oni sami behu lekari, behu ljudi koji su pravili meleme i lekove od trave i biljaka, jer Bog je sve to dao ljudima da žive u skladu sa prirodom. Zato u prirodi ima leka za ljudsko telo i za naše bolesti i slabosti, jer je naše telo u potpunosti u saglasnosti sa prirodom koja nas okružuje, ali da bi se iscelilo telo i da bi to isceljenje bilo punoća života, radosti i blagoslova božjeg, potrebno je da se istovremeno isceljuju i ljudske duše", rekao je protojerej-stavrofor Srđan Stanković u besedi.



Od 1999. godine  u Krajištu nema Srba, a sve je manje nade da će ih i biti, da će se oni u svoje selo vratiti.  Sveti Vrači su dan kada većina raseljenih obiđe crkvu i grobove.



"Osećanja su pomešana. S obzirom da sam ja porastao na ovim livadama i brdima, rastao sam uz ove ljude koji su danas ovde i evo sada smo došli dotle da se jednom godišnje na ovaj dan Svetih Vrača Kozme i Damjana viđamo, ali u ne baš tako lepom okruženju, jer iz godine u godinu nailazimo na porušene spomenike i na oštećenu crkvu", rekao je domaćin slave Vladeta Kostić.



Svaki dolazak u selo je emotivan, a kako i ne bio, kad u selu ništa nije kao ranije, kažu meštani. Da obiđu grobove najmilijih, probijaju se kroz šipražje i tu kraj porušenih spomenika pale sveće.



"Neka nostalgija nas vuče, mi ćemo i dalje da dolazimo dok smo živi. Devetnaest godina je prošlo od našeg odlaska, tako da nam je teško, ali smo ipak srećni", kaže Zvonko Denić.



"Uvek se osećam posebno kada sam na ovom mestu i mojoj duši i telu je lakše. Svake godine dolazim sa babom i svojima, ali su skoro svi spomenici srušeni što mi je jako žao", kaže Milan Jovanović.



"Svake godine pre nego da dođemo ovde mora da se očisti. Svašta se ovde radi. Da u današnje vreme ideš pod pratnjom, a ne mozeš sam da dođeš, i obiđeš svoju svetinju, vrlo je teško", kaže Vojin Dijanović.



Tokom posete nije bilo incidenata, a meštani Krajišta su i ove godine napustili selo, i negde duboko u sebi sa nadom da će se vratiti, makar na par sati, organizovano i uz pratnju.


Izvor: Radio Kontakt Plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva