:

:

TV Most

clock

Februar 04, 2016   12:05

0

130

Linta:Hrvatska ne ispunjava preuzete obaveze prema Srbima

Takođe, Ugovorom je preuzeto i sprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ekonomskog razvoja krajiškog područja i kažnjavanja svih ratnih zločinaca bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, naveo je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj mediima.

Linta je, naime, najpre ocenio licemernom izjavu hrvatske predsednice

Kolinde Grabar Kitarovć da Srbija mora da reši bar jedno od otvorenih pitanja, kao što su nestali, povratak imovine, kulturnog blaga, arhivske građe, kao i problem granice na Dunavu, da bi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić mogao da dođe u Zagreb. "Kolinda Grabar Kitarović se ponaša prema Srbiji na način kao da je Hrvatska rešila probleme stotina hiljada proteranih Srba i srpskih povratnika", naveoj e Linta i istovremeno podseća hrvatsku predsednicu na, kako navodi, sistematsko kršenje ljudskih prava svojih državljana srpske nacionalnosti.

Na taj način hrvatska predsednica, kaže Linta, nastavlja politiku cementiranja etničkog čišćenja Srba koju je realizovao Franjo Tuđman.

"Kolinda Grabar Kitarović dobro zna Hrvatska nije vratila proteranim Srbima otetih 40.000 stanova na kojima je bilo stanarsko pravo; da nije isplatila novčanu naknadu za preko 10.000 kuća i lokala koje su u terorističkim akcijama po hrvatskim gradovima minirali pripadnici hrvatskih formacija tokom 1991. i 1992. godine, da nije isplatila otete penzije za 50.000 srpskih penzionera, da nije vratila preko 800.000 katarstarskih parcela otetog poljoprivrednog zemljišta protjeranim Srbima, da nije isplatila deviznu štednju hiljadama protjeranih Srba i da odbija da prizna desetinama hiljada Srba uplaćene doprinose za radni staž koji je stečen do 1991.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva