:

:

TV Most

clock

April 05, 2016   12:05

0

192

Linta: Zagreb mora da se suoči s prošlošću

Miodrag Linta je u naveo da je saglasan sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Mirom Kovačem, da bez suočavanja sa prošlošću i odgovornošću za ratove na području bivše Jugoslavije ne može biti pomirenja među narodima i državama, ali je istakao da bi bilo dobro da se u Hrvatskoj shvati "da je proustaška politika Franje Tuđmana bila glavni uzrok rata i velikih nesreća tokom devedesetih godina".

"Hrvatska mora jasno reći, zbog sebe i svojih građana, da je režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na srpski narod u Krajini i hrvatskim gradovima s ciljem stvaranja etnički čiste hrvatske države", naveo je Linta.

Podsetio je Kovača da je Tužilaštvo u Hagu svojevremeno u predlogu za izmenu optužnice protiv Gotovine, Markača i Čermaka jasno navelo da je u zločinačakom poduhvatu Oluja učestvovalo oko 1.000 osoba iz vrha tadašnje hrvatske vlasti, na čelu sa Franjom Tuđmanom.

Linta dodaje da je poznato da je Tuđman bio pod istragom Haškog tribunala, ali da je očigledno da su određeni centri moći sprečili podizanje optužnice protiv njega za zločine u Oluji, a kasnije uticali na "sramno oslobođanje" Gotovine i Markača.

Ocenio je i da je, kako kaže, pristrasan odnos Haškog tribunala prema režimu Franje Tuđmana deluje štetno i uvredljivo za proces pomirenja i regionalnu stabilnost već dugi niz godina.

Izvor: RTS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva