:

:

TV Most

clock

April 11, 2017   12:05

0

117

Linta: "Za dom spremni" u Splitu, novi dokaz ustaštva

Linta je povodom proslave 26. godišnjice osnivanja jedinice "Rafael vitez Boban", u Splitu u izjavi za javnost zapitao i zbog čega se mirno dopušta da centralna i lokalna vlast u jednoj od članica Evropske unije otvoreno rehabilituje nacifašističku ideologiju.

On je ocenio da su pripadnici HOS-a "verni sledbenici ustaške ideologije" o čemu svedoči i sam naziv bataljona po ratnom zločincu Rafaelu Bobanu koji je, kako navodi, bio jedan od komandanata zloglasne Crne legije u Drugom svetskom ratu i koja je počinila stravične zločine nad srpskim stanovništvom.

Takođe, Linta ocenjuje da prisustvo izaslanika ministra branitelja, više poslanika u Hrvatskom saboru i Evropskom parlamentu, izaslanika Grada Splita i pomoćnika Gradonačelnika Solina na pomenutoj proslavi još jednom potvrđuje da hrvatska vlast na državnom i lokalnom nivou smatra da su ustaše bili borci za hrvatsku slobodu, a ne najveće zlo i sramota u istoriji hrvatskog naroda.

Linta podseća da je spomenik palim pripadnicima bataljona "Rafael vitez Boban", u Splitu otkrio pre tri godine gradonačelnik iz redova SDP-a Ivo Baldasan koji je podignut u ulici Ruđera Boškovića odakle su ti isti HOS-ovci izbacivali Srbe iz njihovih stanova tokom devedesetih godina.

Linta postavlja pitanje Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, Savetu Evrope, OEBS-u, ambasadorima država članica Evropske unije u Zagrebu zbog čega ćute na ovakve i brojne druge manifestacije ustaštva u Hrvatskoj.

On ocenjuje i da je očigledno da su nacifašističke snage u Hrvatskoj dobile krila jer znaju da međunarodne organizacije i velike zapadne sile, osim časnih izuzetaka, ne smatraju za sporno da se podiže spomenik sa ustaškim pozdravom u fabrici smrti Jasenovac i na brojnim drugim mestima.

Linta kaže i da ponovo očekuje licemerne izjave hrvatskih zvaničnika da u Hrvatskoj nema ustaštva, kao i da je Srbija ta koja koristi agresivnu retoriku i izmišlja fašizam u Hrvatskoj, navodi se u izjavi.

Pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga u ponedeljak su u Splitu pred spomenikom palim pripadnicima jedinice, proslavili 26. godišnjicu osnivanja bataljona "Rafael vitez Boban".

Pukovnik HV Marko Skejo je tom prilikom svoj govor završio pozdravom "Za dom spremni".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva