:

:

TV Most

clock

Avgust 27, 2018   11:22

0

165

Linta: Ukinuti participaciju za penzionere iz Hrvatske, BiH


"Plaćanja participacije na zdravstvene usluge oslobođene su socijalno ugrožene kategorije, kao i svi građani i članovi njihovih porodica čiji mjesečni prihodi ne prelaze minimalnu mjesečnu zaradu. Nažalost, plaćanja participacije nisu oslobođeni inostrani penzioneri iako značajan dio njih imaju penziju manju od minimalne penzije u Srbiji", naveo je Linta u saopštenju dostavljenom medijima.





Linta ističe da, prema RFZO, zdravstvene usluge za koje je predviđeno plaćanje participacije su na primer pregledi kod izabranog lekara, lekovi za koje se plaća fiksna participacija od 50 dinara, laboratorijske analize, rehabilitacija, procentualno učešće u ceni implantata, medicinsko-tehničkih pomagala.



Minimalna mesečna zarada je prošle godine bila 22.600 dinara a od početka ove godine iznosi 24.800 dinara, naveo je Linta i kao primer naveo Zoru Katić, koja prima penziju iz Hrvatske u visini od svega 4.500 dinara.



Zori Katić je u filijali RFZO u Sremskoj Mitrovici, gde živi, kaže, rečeno da nema pravo da bude oslobođenja participacije, jer je ona inostrani penzioner i pored izuzetno male mesečne penzije.



"Radi se o ženi koja je težak bolesnik i koja mesečno pije sedam- osam vrsta lekova, ide na više pregleda i kod izabranog lekara i kod specijalista i često radi labaratorijske analize. Troškovi plaćanja participacije zdravstvenih usluga za Zoru Katić iznose više od 1.000 dinara mesečno", naveo je Linta.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva