:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2018   16:13

0

188

Linta: U Crnoj Gori ugrožena osnovna prava Srba


Linta je naglasio da prema poslednjem popisu stanovništava u Crnoj Gori srpskim jezikom govori najveći broj građana te zemlje, ali da srpski jezik u Ustavu nije službeni, već se tretira kao jezik drugog reda. 





  "Ta situacija se direktno odrazila i na obrazovni sistem, a srpski jezik je praktično izbačen iz osnovnih i srednjih škola, nastavnih planova i programa", rekao je Linta, a navodi se u saopštenju.


Dodaje da je u Crnoj Gori na udaru i Srpska pravoslavna crkva, da se napada njena imovina a da je vlast u Crnoj Gori pokazala spremnost da hramove kanonske pravoslavne crkve otme i preda jednoj pseudoreligioznoj organizaciji - "Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi", ili da se objekti koji pripadaju SPC silom zavedu kao kulturno-istorijski spomenici kojima raspolaže država. 



Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kako kaže Linta, izložen je negativnoj kampanji, a sveštenstvu se onemogućavaju bogosluženja, poslednji put u mestu Svač kod Ulcinja.



Srbi su diskriminisani i prilikom zapošljavanja, podseća on, jer u državnoj službi radi sedam odsto građana srpske nacionalnosti, a prema popisu stanovništva Srbi čine blizu trećinu stanovnika Crne Gore. 



"U nekim ministarstvima, javnim preduzećima i policiji, procenat Srba je ispod dva odsto ili ih uopšte nema. Frapantan je podatak da među direktorima osnovnih i srednjih škola nema ni jednog Srbina. Ista situacija je u zdravstvu", pojašnjava on.



I na polju kulture, dodaje, krše se prava Srba te su srpski pisci i stvaraoci na margini, a na konkursima Ministarstva kulture Crne Gore izdavači koji objavljuju knjige na srpskom jeziku ne mogu dobiti ni najminimalnija sredstva. 



"Bojim se da se radi o sistematskom ugrožavanju prava srpskog naroda, a da je konačni cilj takvog postupanja i pritiska vlasti u Crnoj Gori da se na narednom popisu stanovništva značajno smanji procenat Srba u toj državi", rekao je Linta.



On je istakao da je obaveza Srbije i njenih državnih organa da brinu o Srbima van Srbije, da se položaj Srba u Crnoj Gori pažljivo prati i pomogne da se njihov položaj popravi i spreči diskriminacija i asimilacija.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva