:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

151

Linta traži od Hrvatske novo suđenje Glavašu

"Sve drugo bi bilo bilo ruganje pravdi i još jedan dokaz da Hrvatska štiti ratne zločince", istakao je Linta u saopštenju, ponovivši ocenu da puštanje ratnog zločinca Branimira Glavaša na slobodu predstavlja ponovno vređanje i ponižavanje srpskih žrtava, ne samo u Osijeku, nego širom Hrvatske.

Linta podseća da je pet Glavaševih pomagača, koji su lično izvršili zločine nad srpskim civilima u Osijeku, dobilo smešne kazne između pet i sedam godina, te da su pušteni iz zatvora na uslovnu slobodu između 2010. i 2012. godine nakon dve trećine izdržane kazne.

Linta apeluje da EU zatraži od Hrvatske da ispuni posebne obaveze koje je preuzela tokom svojih pristupnih pregovora, a koje su navedene u članu 36 stavu jedan Ugovora o pristupanju.

Hrvatska se Ugovorom o pristupanju sa Evropskom unijom, koji je potpisan novembra 2011. godine, obavezala da će nastaviti poboljšavati nezavisnost, nepristrasnost, profesionalizam i efikasnost pravosuđa i postupanje u domaćim predmetima ratnih zločina.

Nažalost, ističe Linta, Hrvatska nije tokom 2013. i 2014. godine pokrenula nijednu istragu, niti je podigla ijednu optužnicu protiv lica koji su počinili brojne zločine nad Srbima pre i za vreme ratnih delovanja.

"To jasno pokazuje da u Hrvatskoj i dalje nema političke volje da se sudi počiniocima ratnih zločina kako bi se obezbedila pravda za žrtve", ocijenio je Linta u saopštenju.

Branimir Glavaš, kome je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, pušten je juče na slobodu iz zatvora "Ćelovina" u Mostaru.

Izvor: Srna

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva