:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Januar 12, 2018   12:05

0

166

Linta: Registracija nekretnina u Federaciji BiH prilika za sve


"Važno je naglasiti da, ako građani ne prijave svoja prava na nekretnine, to jest najduže godinu dana od dana objave oglasa za određenu katastarsku opštinu, zemljišno-knjižna kancelarija nadležnog opštinskog suda će po službenoj dužnosti pribaviti potrebne dokaze i upisaće građane kao vlasnike u novu zemljišnu knjigu", naveo je Linta.



Dodao je da, ako ne postoje potrebni dokazi, zemljišno-knjižna kancelarija će prepisati stanje koje je zatečeno u staroj zemljišnoj knjizi ako išta postoji.



Linta je dodao da građani mogu i posle isteka roka od najduže godinu dana od dana objave oglasa da prijave svoja prava na nekretnine.



"Razlika je u tome što je tokom trajanja projekta postupak upisa u novu zemljišnu knjigu besplatan, a nakon isteka roka plaćaju se troškovi sudske takse i oglašavanja. Rok za prijavu prava na nekretnine u Federaciji BiH istekao je u 56 katastarskih opština", navodi Linta.



Linta ističe da se po Zakonu o stvarnim pravima Federacije BiH strancem ne smatra lice koje je rođeno u BiH, a živi u drugoj državi, niti se strancem smatraju njegovi potomci.



"To praktično znači da lica rođena u BiH i njihovi naslednici koji žive u Srbiji ili bilo gde u svetu mogu da prijave svoja prava na nekretnine bez obzira što nemaju državljanstvo, niti ličnu kartu BiH. Takođe, isprave sa ostavinskih rasprava koje su završene sudskim odlukama u Republici Srbiji ili bilo gde u svetu mogu da se koriste kao zakonite za prijavu prava na nekretnine pred opštinskim sudovima u Federaciji BiH", ukazao je Linta.



Linta je dodao da deo izbeglih i raseljenih lica poseduje potvrde Visokog komesarijata UN za izbeglice kojima im je potvrđeno da poseduju imovinu u Federaciji BiH.



Prema članu 64. Zakona o zemljišnim knjigama, navedene potvrde se mogu upotrebiti kao dokaz u postupku prijave prava na nekretnine.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva