:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2018   12:05

0

191

Linta: Potrebna zajednička srpska lista na izborima u BiH


"To je jedini način da Srbi koji žive u Federaciji BiH ili izvan nje na idućim opštim izborima izaberu u što većoj meri svoje legitimne i istinske predstavnike", poručio je Miodrag Linta u otvorenom pismu. 




Naveo je da predlog zajedničkoj srpskoj listi za izbore u BiH podržavaju i brojna zavičajna udruženja Srba koji su rodom i poreklom iz Federacije BiH i žive u Republici Srbiji. 



"Da je to moguće svedoče pozitivni primeri zajedničkih srpskih lista na proteklim izborima u opštini Srebrenica i na Kosovu i Metohiji", kaže Linta. 



Položaj Srba u BiH je, ističe, izuzetno težak i oni su u Federaciji BiH obespravljeni i diskriminisani. 



Naveo je i da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Federaciji BiH živelo oko 600.000 Srba, a da je prema popisu stanovništva iz 2013. godine popisano svega 56.000 Srba i njihov broj se stalno smanjuje. 



Ponovio je da je potrebno u što većoj meri ojačati položaj srpskog naroda u Federaciji BiH. 



"Jedan od ključnih preduslova jeste da se sve srpske političke stranke i organizacije koje deluju u Federaciji BiH, a čije su centrale na području Republike Srpske, dogovore oko zajedničkog programa i na predstojećim izborima u BiH izađu sa zajedničkom srpskom listom za skupštine kantona i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH", naveo je Linta.



Linta je otvoreno pismo uputio liderima srpskih političkih stranaka u Republici Srpskoj povodom opštih izbora u BiH.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva