Vesti
Linta: Plovidba s ustaškim pozdravom - uobičajeno u Hrvatskoj

16:22, 13.08.2017

|

Izvor: RTS

Odluka splitskih HOS-ovaca i njihovih prijatelja da plove Neretvom noseći zastavu sa nacifašističkim natpisom "Za dom spremni" – sasvim je uobičajno i zakonito ponašanje u Hrvatskoj, ocenio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Foto Tanjug
"Hrvatska je država u kojoj 27 godina traje proces rehabilitacije zločinačke NDH i njenih simbola", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Podsetio je da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" integralni deo grba Udruženja dobrovoljaca HOS-a koje je uredno registrovano još 1998. godine u Kancelariji za opštu upravu grada Zagreba, a 2003. godine upisano u Registar udruženja pri Ministarstvu uprave Hrvatske.

"U Hrvatskoj nema političke volje niti društvene saglasnosti da hrvatska država zakonski jasno definiše da je ustaški pozdrav "Za dom spremni", pod kojim je ubijeno stotine hiljada Srba u NDH, krivično delo s ciljem izazivanja i raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, kao i da predvidi visoke zatvorske i novčane kazne za pojedince i grupe koji ga uzvikuju, ispisuju na objektima, nose na zastavama ili koriste na razne druge načine", dodao je Linta.

Kaže da je glavni razlog to da su prvi hrvatski predsednik Tuđman i HDZ rehabilitovali ustaštvo nakon dolaska na vlast 1990. godine.

Splitski HOS-ovci i njihovi prijatelji juče su plovili Neretvom noseći zastavu sa natpisom "Za dom spremni", zbog čega je intervenisala i policija, prenosi Indeks.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design