:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2018   12:05

0

127

Linta: Novi zakon u Hrvatskoj završni čin otimanja imovine


Miodrag Linta je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je otimanje srpske imovine u Hrvatskoj počelo 1991. godine i da ono i dan-danas traje.




"Ovaj zakon predstavlja završni čin otimanja imovine srpskih preduzeća, fabrika i drugih institucija. Podsećam da je još vlada HDZ-a Josipa Jovanovića 1991. usvojila uredbu kojom je počelo otimanje srpske imovine. Vlasnik nekretnina se proglasi državnim neprijateljem i kreće prodaja uglednim HDZ-ovcima. Proces traje 27 godina", navodi Linta.



Određene firme u Srbiji, koje su prošle sve sudske instance u Hrvatskoj, sada su došle pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu i sada Hrvatska, da bi sprečila eventualno povoljne presude Evropskog suda o vraćanju imovine srpskim firmama, donosi ovaj skandalozni antievropski zakon, navodi predsednik Saveza Srba u regionu.



Ističe da ovim Zakonom, Hrvatska krši Sporazum o sukcesiji.



"Ovim zakonom Hrvatska krši ne samo sopstveni Ustav, evropsko zakonodavstvo, krši Bečki Sporazum o sukcesiji – Aneks G tog sporazuma koji se zove privatna svojina i stečena prava i u kojem se jasno kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koje su imali na dan 31. 12. 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i pretnjama, moraju biti proglašeni ništavnim. Hrvatska od 2004. godine, kada je taj sporazum stupio na snagu, odbija da vrati srpsku imovinu", objašnjava Linta.



Poziva srpsko Ministarstvo spoljnih poslova da napravi eloborat o kršenju prava srpskih građana i srpskih pravnih subjekata i upozna međunarodne organizacije i međunarodnu javnosti Ujedinjene nacije sa tim da Hrvatska krši temeljnu vrednost EU i današnje civilizacije – ljudska prava.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva