:

:

TV Most

clock

Septembar 30, 2017   12:05

0

120

Linta: Nikad nije bilo teže biti Srbin u Dalmaciji


"U Dalmaciji nikad nije bilo lako biti Srbin. Danas je čini se teže nego ikad. Vladika Fotije je u prethodnom veoma teškom periodu odoleo mnogim iskušenjima i kao duhovni pastir na ovom prostoru ostavio dubok trag. Mnoge crkve su obnovljene što je doprinijelo boljoj vezi Eparhije Dalmatinske sa ljudima u dijaspori koji sada sve češće koriste priliku da se okupe u zavičaju", rekao je Linta i uputio čestitke vladici Nikodimu na ustoličenju u tron Episkopa dalmatinskih.


LInta je, kako je saopšteno, ocenio da je položaj Srba u Dalmaciji i šire u Hrvatskoj veoma težak i oni su faktički građani drugog reda.



Prema njegovim rečima, glavni razlozi su diskriminacija od strane vlasti i delu zakonodavstva.



"U Hrvatskoj ne postoji stvarna politička volja da država garantuje jednaka prava svim svojim građanima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Zbog toga Srbija ima posebnu obavezu da aktivnom politikom pomogne opstanak preostalih Srba na svom vekovnom području. Potrebno je definisati dugoročni plan pomoći i podrške našem narodu", rekao je Linta, koji smatra da će Srbi u suprotnom postepeno nestati.



U poslednjih desetak godina, naveo je on, sve veći je broj Srba koji se iseljavaju u Srbiju, a posebno u poslednjih 5-6 godina "zbog novog talasa ustaštva".



Linta smatra da Srbija ima pravo na reciprocitet, jer je Beograd omogućio ulazak hrvatskog kapitala u Srbiju i zato je najprirodnije da sada insistiramo da se omogući nesmetan ulazak srpskog kapitala u Hrvatsku i otvaranje srpskih firmi, posebno na krajiškom području.



"Na taj način bi se omogućilo zapošljavanje srpskih povratnika i pokretanje ekonomskog razvoja krajiškog područja, što je jedan od preduslova za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima", zaključio je Linta.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva