:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2016   12:05

0

118

Linta: Neka se Grabar Kitarović založi za povratak stanova

U izjavi za javnost, Linta takođe ističe da očekuje da će hrvatska predsednica odustati od provokativnog i ucenjivačkog pristupa da Srbija mora da reši bar jedno od otvorenih pitanja, kako bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić mogao da dođe u Zagreb.

On predlaže Kolindi Grabar Kitarović da Hrvatska reši barem jedno otvoreno pitanje koje se odnosi na povratak oko 40.000 stanova koji su u sudskim postupcima oduzeti proteranim Srbima a na kojima je postojalo stanarsko pravo.

Umesto da Republika Hrvatska vrati oduzeta stanarska prava po modelu koji je primenjen u Bosni i Hercegovini, ona tokom 2003. godine donosi socijalni Program stambenog zbrinjavanja koji je diskriminatorski prema nosiocima stanarskog prava, ističe Linta.

On je podsetio da su se hrvatski sudovi 1990-ih godina pozvali na Zakon o stambenim odnosima iz bivše SFRJ u kome piše ako nosilac prava ne boravi u stanu više od 90 dana stan će mu biti oduzet. Nije uzeta u obzir činjenica da su Srbi nasilno protjerani i da nije postojala nikakva mogućnost da se u navedenom roku vrate. Ovakvi stanovi su poslije toga, na osnovu Zakona o otkupu stanova, otkupljeni od novih korisnika hrvatske nacionalnosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva