Vesti
Linta: Nagrada grada Zagreba Sedlaru skandalozna odluka

15:58, 20.04.2017

|

Izvor: RTS

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je hrvatsku predsedicu Kolindu Grabar Kitarović da osudi odluku o dodeli nagrade Grada Zagreba za film i pozorište reditelju filma "Jasenovac – istina" Jakovu Sedlaru i zatraži od odbornika gradske skupštine da preispitaju svoju "sramnu i skandaloznu" odluku.
Isti poziv Linta je uputio Delegaciji EU u Zagrebu, Ambasadi SAD i ambasadama država članica EU u Zagrebu.

Ocenivši da je odluka Gradske skupštine o dodeli nagrade Sedlaru "skandalozna i sramna", Linata je poručio da je reč o autoru profašističkog dokumentarnog filma u kome poriče genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima koji se desio u Drugom svetskom ratu.

Reč je o čoveku, kaže Linta, "koji širi otvorenu mržnju i poziva na nasilje prema Srbima jer su tobože stvarali mit o ustaškom Jasenovcu zbog čega su Hrvati postali u Hrvatskoj građani drugog reda".

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Linta kaže da je Sedlar jasenovački logor smrti i istrebljenja nazvao "sabirnim i radnim", te da je pravi logor smrti postao tek nakon Drugog svetskog rata.

Linta napominje da, "iako je Sedlar otvorenim pozivanjem na mržnju i nasilje prema Srbima" prekršio član 325. stav 4 Krivičnog zakona, kojim se propisuje kazna do tri godine zatvora, Državno tužilaštvo još uvek nije podiglo optužnicu protiv njega, a smatra da to nije realno ni očekivati.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design