Vesti
Linta: Licemerna izjava Plenkovića

18:09, 16.06.2017

|

Izvor: RTS, Tanjug

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao licemernu izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je ukrajinskom predsedniku vlade Volodimiru Grojsmanu ponovo ponudio pomoć u mirnoj reintegraciji oblasti Donjecka, Luganska i Krima u ustavnopravni poredak Ukrajine.
Hrvatski premijer Andrej Plenković pre nekoliko dana je na konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom rekao da je ponovo ponudio pomoć u mirnoj reintegraciji ugroženih područja te zemlje, na osnovu iskustva koje je Hrvatska imala nakon, kako je rekao, velikosrpske agresije 90-tih godina.

Linta u pisanoj izjavi kao propagadnu laž odbacuje izjavu Plenkovića da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija devedesetih godina prošlog veka.

"Brojne činjenice jasno potvrđuju da je glavni uzrok rata u Hrvatskoj bio zločinački režim Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba", istakao je Linta.

Dodaje i da je Hrvatska izvršila etničko čišćenje Srba na području zapadne Slavonije, severne Dalmacije, Like Korduna i Banije, uništila i opljačkala veliki deo srpske imovine i komunalne infrastruktre i počinila brojne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima.

"Hrvatska nije ispoštovala Erduski sporazum iz novembra 1995. godine kojim je izvršena tzv. mirna reintegracija istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavnopravni poredak Hrvatske", naveo je Linta.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design