:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2017   12:05

0

133

Linta: Hrvatske poternice su lov na proterane Srbe

Jedan od njih, Rajko Aničić, je u martu u BiH uhapšen po hrvatskoj poternici zbog sumnje da je počinio zločine nad civilima, naveo je Linta u pisanoj izjavi za medije, ukazujući da je Aničić izručen krajem aprila Hrvatskoj, iako, kako kaže, nema nikakvih dokaza da je počinio bilo kakvo krivično delo.

Linta je istakao da je na osnovu međunarodnih poternica biroa Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada uhapšeno 165 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih je 57 izručeno Hrvatskoj, te da zbog toga traži od ministarstva pravde Srbije da u pregovorima sa Hrvatskom zahteva reviziju svih istraga, optužnica i presuda u odsustvu.

Takođe, pozvao je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine da, u skladu sa domaćim propisima i međunarodnim konvencijama, počne da goni bivše pripadnike hrvatske vojske i policije koji su naredili ili izvršili brojne ratne zločine protiv Srba.

Podsetio je da zvanični Zagreb više od 20 godina od završetka rata vodi politiku zastrašivanja Srba putem konstantnih pokretanja istraga, podizanja optužnica i suđenjima u odsustvu.

"Cilj stavljanja Srba na Interpolove poternice jeste da se održava u javnosti besmislena i lažna teza da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati tobože žrtve koji su vodili oslobodilački rat", smatra Linta.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva