Vesti
Linta: Hrvatska nastavlja politiku otimanja srpskih firmi

14:30, 14.01.2018

|

Izvor: Tanjug

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da aktuelna vlast u Hrvatskoj nastavlja politiku otimanja imovine srpskih firmi, banaka i institucija.


Hrvatska vlada je usvojila i poslala u skupštinsku proceduru izmene Zakona o podsticanju ulaganja kojim namerava da otme preostalu imovinu pravnih subjekata iz Srbije, navodi Linta u saopštenju.
Prema njegovim rečima, otimanje srpske imovine počelo je još jula 1991. godine, kada je Vlada Josipa Manulića donela Uredbu o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Hrvatske u vlasništvu institucija, republika, fabrika i drugih pravnih osoba iz bivših jugoslovenskih država. Prema Uredbi, mnoge su nekretnine proglašene državnim vlasništvom, pa ih je država rasprodala."Mehanizam je bio da se izabere nekretnina nekog vlasnika iz Srbije i kaže se da se radi o neprijatelju i onda bi se na brzinu oglasila prodaja "izabranima", i to po povoljnim uslovima," objašnjava Linta.


On ističe da Hrvatska više od 13 godina odbija da poštuje Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom „Privatna stečena prava" u kojem jasno piše da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu koja se nalazi u nekoj državi naslednici na koju su građani ili druge pravne osobe SFRJ imali pravo na dan 31. decembra 1990. godine biti priznata, zaštićena i vraćena od te države.U Aneksu G piše i da će bilo kakav prenos prava na pokretnu i nepokretnu imovinu učinjen nakon poslednjeg dana 1990. godine biti ništavan.Prema međunarodnom pravu i Ustavu Hrvatske Bečki sporazum o sukcesiji, kao međudržavni sporazum koji je potvrđen u Saboru Hrvatske i parlamentima ostalih država naslednica bivše Jugoslavije, ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona, ukazuje Linta.U praksi, kako navodi, Aneks G je u Hrvatskoj mrtvo slovo na papiru. "Dosovska vlast od 2001. godine do zatvaranja pregovora Hrvatske sa Evropskom unijom o Poglavlju 23 "Ljudska prava i pravosuđe" 2011. godine nije gotovo ništa učinila na rešavanju problema otete imovine proteranih Srba i pravnih lica u Hrvatskoj odnosno nije insistirala u međunarodnoj zajednici na poštovanju Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji," zaključuje Linta.Hrvatska vlada usvojila je ove nedelje i poslala u skupštinsku proceduru konačne izmene Zakona o podsticanju ulaganja.Hrvatska, kako su preneli mediji, nudi investitorima poslovni prostor oko koga srpske banke, institucije i preduzeća vode sudske sporove, u zakup na 10 godina - besplatno, a novina je da će po isteku zakupa ulagači moći i da otkupe srpsku imovinu.Potpredsednica hrvatske vlade Martina Deliž, rekla je tim povodom da će novih zakon podstaći investiciona ulaganja i aktiviranje takozvane "neaktivne imovine" koja je uglavnom imovina srpskih preduzeća koju je Zagreb bukvalno nacionalizovao posle rata i u katastrima preveo na državu.Sabor će se o novom zakonu izjašnjavati u februaru.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design