:

:

TV Most

Foto: Miodrag Linta Tanjug

clock

April 15, 2015   12:05

0

139

Linta: Hrvatska da ne slavi "Oluju"

Linta je u saopštenju istakao da je "Oluja" bila agresorska i nelegitimna akcija na zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija jer njen primarni cilj, kako je rekao, nije bio uspostava teritorijalnog integriteta Hrvatske, već proterivanje Srba.

"U presudi Međunarodnog suga pravde u Hagu, po hrvatskoj tužbi i srpskoj protivtužbi, nedvosmisleno je konstatovano da je tokom i posle hrvatske akcije "Oluja" izvršen masovan zločin nad Srbima i da se ne može govoriti o zakonitoj akciji usmerenoj na oslobađanje teritorija", istakao je Linta.

On je pozvao Evropsku uniju da zahteva od Hrvatske da počne da izvršava obaveze koje je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU novembra 2011, a koje se odnose na procesuiranje ratih zločina i da prestane da slavi "Oluju".

Linta je podsetio da u Hrvatskoj postoji samo jedna pravosnažna presuda za zločine nad Srbima u akciji "Oluja", odnosno za ubistvo dvoje staraca u selu Prokljan u opštini Skradin i jednog ratnog zarobljenika u selu Mandići, pored Kistanja.

On je dodao da je Hrvatski helsinški odbor uradio izveštaj u kojem je naveo da je tokom i posle akcije "Oluja" ubijeno 677 srpskih civila.

"Veoma se lako može zaključiti da za 675 stradalih srpskih civila još niko nije pravosnažno osuđen. Ako bi Hrvatska nastavila ovim tempom da procesuira ratne zločine protiv Srba trebalo bi da prođe hiljade godina da srpske žrtve dočekaju pravdu", zaključio je Linta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva