:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2017   12:05

0

122

Linta: Apelovati kod EU da se oslobodi Kapetan Dragan

Linta je, u pisanoj izjavi, osudio odluku suda u Splitu kojom je odbijen zahtev Vasiljkovića za ukidanje istražnog zatvora i naveo da je dosadašnji tok suđenja jasno pokazao da Kapetana Dragana niko od svedoka optužbe nije doveo u vezu sa zločinima koji mu se stavljaju na teret, a koji su se navodno desili na Kninskoj trvđavi i Glini 1991. godine i u selu Bruška 1993. godine.

"Očigledno je da se radi o političkom procesu jer je Kapetan Dragan bio simbol borbe krajiških Srba protiv proustaškog režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio razbijanje Jugoslavije putem rata i stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba", ističe se u saopštenju.

Linta, takođe, smatra da Kapetan Dragan nema fer i pravično suđenje jer hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno, ni profesionalno već je etnički motivisano, što znači da se za ratne zločine u najvećoj meri sudi Srbima koji dobijaju velike kazne zatvora i to najčešće bez čvrstih dokaza i zbog toga predstavljaju pravi primjer kršenja ljudskih prava.

"U retkim slučajevima imamo presude protiv pripadnika hrvatske vojske i policije za ratne zločine protiv Srba, ali su te kazne toliko male da više vređaju porodice žrtva nego što su u funkciji istine i pravde. Zbog toga postoji opravdana bojazan da će Županijski sud u Splitu doneti osuđujuću presudu Kapetanu Draganu bez obzira što nema nikakvih dokaza da je počinio ratni zločin", navodi Linta u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva