:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2015   12:05

0

112

Linta: Rešiti pitanja sukcesije

Radi se o pitanjima koja se odnose na povratak stanarskog prava, povratak pokretne i nepokretne imovine, naknadu za uništenu ili nestalu imovinu građana i pravnih lica, isplatu zaostalih, a neisplaćenih penzija i stare devizne i dinarske štednje.

Linta očekuje da ministar Dačić pokrene pred ministrima spoljnih poslova država naslednica bivše Jugoslavije inicijativu za sazivanje Stalnog mešovitog komiteta koji je nadležan za spovođenje Bečkog sporazuma o sukcesiji.

Linta je u izjavi dostavljenoj medijima podsetio da je poslednji sastanak Stalnog mešovitog komiteta održan pre više od pet godina, septembra 2009. godine, da je sledeći trebalo da bude sredinom 2010. godine u Sarajavu, ali da se to nije desilo.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica podsetio je da je prošlo više od deset godina od stupanja na snagu Bečkog sporazuma o sukcesiji (jun 2004. godine), a brojna pitanja oštećenih građana i pravnih lica su ostala i dalje nerešena.

Hrvatska uporno odbija dijalog o brojnim nerešenim pitanjima i na taj način krši sopstveni Ustav, međunarodno pravo i Evropsku Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda, navodi se u saopštenju.

Ako hrvatska strana i dalje nastavi s opstrukcijom, Linta očekuje da ministar Dačić sa tom činjenicom upozna međunarodne organizacije.

Izvor: RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva