:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2018   15:49

0

193

"Lidl" stigao u Srbiju, Vučić na otvaranju logističkog centra

Dolazak "Lidla" u Srbiju ne znači samo otvaranje lanca supermarketa, to je simbol napretka i govori da se Srbija pridružuje uspešnim državama, poručio je predsednik Aleksandar Vučić iz Nove Pazove, gde je nemačka kompanija otvorila logistički centar kao prvi korak ka otvaranju svojih prodavnica u našoj zemlji.
Predsednik Srbije i generalni direktor kompanije "Lidl Srbija" Tomislav Šapina su pritiskom na dugme podigli rampu za prvi kamion "Lidla", koji je stigao u novoizgrađeni logistički centar.
 
To je, istakao je predsednik Srbije, još jedan korak na dugačkom i zahtevnom putu ka evropskim standardima života za sve naše građane.
 
Ukazao je da je vrednost investicije u Novoj Pazovi 55 miliona evra, da će do kraja godine biti otvoreno i 16 prodavnica "Lidla", u kojima će posao imati 1.500 od čak 23.000 onih koji su se kandidovali za rad u toj kompaniji u Srbiji.
 
Vučić je istakao da je dolazak "Lidla" značajna investicija za Srbiju na 45.000 kvadratnih metara logističkog centra i istakao da je na izgradnji centra radilo više od 50 domaćih kompanija i oko 2.000 radnika.
 
"Važnost ovog logističkog centra kao i cele investicije 'Lidla' u Srbiji prevazilazi važnost običnog supermarketa, to je simbol, jedan od najznačajnijih simbola napretak", rekao je predsednik Vučić.
 
Rekao je da ga je iznenadila obučenost i srdačnost zaposlenih radnika, koji su, kaže, pokazali neverovatnu energiju.
Ukazao je da će građani imati priliku da kupuju kvalitetne proizvode što se vidi i po sistemu provere kvaliteta.
 
Rekao je, komentarišući prezentaciju kompanije i kvalitet provere proizvoda koji dolaze u "Lidl", da se "jabukama meri temperatura, češće nego što čovek meri temperaturu detetu, mere joj slatkoću, tako da ono što dođe do potrošača, da će ta jabuka proći teži 'sistematski pregled' nego bilo ko od nas kada je u vojsku išao".
 
"Nema nikakve sumnje da će građani Srbije voleti 'Lidl'. Do kraja godine trebalo bi da imamo 16 prodajnih objekata širom Srbije koji će zapošljavati 1.500 radnika, danas zapošljava 502 radnika", rekao je Vučić.
 
Oko 300 domaćih artikala se već nalazi u "Lidlu", rekao je i zamolio nadležne u "Lidlu" da prošire asortiman tih proizvoda.
 
Predsednik je, govoreći o dolasku stranih kompanija u Srbiju, najavio i skori dolazak čuvenog lanca "Starbaks" u Srbiju.
 
Naveo je da građani Srbije žele bolji život, kvalitetnu robu po nižim cenama i od onih u evropskim zemljama, žele da svoj novac troše mirno i racionalno, a imaće ga sve više.
Kako je rekao, pretekli smo čak i neke zemlje EU, Bugarsku, po visini primanja i plata, koje su sada iza nas, a ako radimo vredno i radno, moći ćemo da napredujemo.
 
Naveo je da je naš narod umoran od ratova i mržnje i približavamo se evropskim standardima.
 
On je zahvalio nemačkim prijateljima koji su pomogli dolazak ove investicije i izneo podatak da firme iz te zemlje zapošljavaju 45.000 ljudi u Srbiji.
 
Najavio je, još jednom, da će do kraja godine biti podignute plate i penzije.
 
Da li će to biti šest ili sedam odsto, to je stvar dogovora s MMF-om, takođe, "ali biće svakako značajno povećanje".
 
Najavio je i otvaranje još jedne nemačke fabrike u Kruševcu, zahvalio, kako kaže, "mom Švabi", savetniku poslatom iz nemačke vlade Jergu Heskensu, nemačkom ambasadoru Akselu Ditmanu...
 
Dodao je da evropski životni standard počinje sa evropskim kvalitetom hrane i da ona mora i ovde da bude istog kvaliteta kao u zemljama EU.
 
"Od sada ćemo i mi imati taj kvalitet, a radimo na tome da to bude standard koji ćemo da prihvatimo svuda", rekao je predsednik Vučić, zahvalio radnicima na pregalaštvu i radu i poručio: "Čestitam vam i hvala svima, živela Srbija."
 
Svečanosti u Novoj Pazovi prisustvovali su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.
Ditman je naveo da je "Lidl" primer sve intenzivnijih ekonomskih odnosa Nemačke i Srbije.
 
"Nemačka je trgovinski partner broj jedan Srbije, ostvarujući obim robne razmene od 4,3 milijarde evra. U Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 45.000 radnika i od 2000. godine uložile su dve milijarde evra", naveo je Ditman.
 
Pokrajinski premijer Igor Mirović izjavio je da dolazak "Lidla" u Srbiju, kao i mnoge druge investicije u prethodnom periodu, pokazuju pravo lice naše zemlje.
 
"Povećava se broj zaposlenih i podiže konkurencija u trgovini dolaskom tog međunarodnog maloprodajnog lanca. Brend 'Lidla' će doprineti daljem ugledu naše ekonomije, to je značajan signal za investitore", rekao je Mirović.
 
Generalni direktor "Lidla Srbija" Tomislav Šapina rekao je da je današnje otvaranje logističkog centra važan događaj za "Lidl".
 
"Jer smo korak bliže da kroz pažljivo odabran asortiman i naše 'Lidl' brendove, potrošačima u Srbiji ponudimo jedinstveno iskustvo kupovine, sveže i kvalitetne proizvode, i najbolji odnos cene i kvaliteta."
 
Šapina je potvrdio da "Lidl" dolazi kao dugoročan partner, koji želi tu da ostane i da se zajedno razvija sa našom zemljom.
 
Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović rekao je da će u toj opštini biti još puno investitora i da su zbog toga značajno unapredili infrastrukturu.
 
"Lidl" je deo nemačke "Švarc grupe". U svetu svakodnevno usluži oko deset miliona kupaca u više od 10.000 prodavnica, a proizvodi se skladište u preko 150 logističkih centara.

Izvor: RTS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva