:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2018   12:05

0

200

Lideri EU usvojili Deklaraciju, nedvosmislena podrška regionu


Na Samitu u Sofiji usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanju veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.





"EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope poduprte našim istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i našim uzajamnim političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima", navedeno je u prvoj tački tog dokumenta.



Podsećajući na Solunski samit 2003. godine, EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.



"Na osnovu dosadašnjeg napretka, partneri iz Zapadnog Balkana potvrđuju svoju posvećenost evropskoj perspektivi kao svoj snažan strateški izbor i pojačavaju svoje napore i uzajamnu podršku. Kredibilitet ovih napora zavisi od jasnih informacija javnosti", stoji u Deklaraciji.



Navodi se i da je EU odlučna da ojača i intenzivira svoju posvećenost na svim nivoima da podrži političke, ekonomske i socijalne transformacije regiona, uključujući i kroz povećanje pomoći, na osnovu napretka partnera Zapadnog Balkana značajan napredak u oblasti vladavine prava i socio-ekonomskih reformi.



"EU pozdravlja posvećenost partnera Zapadnog Balkana na vladavini demokratije i vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrog upravljanja i poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika manjina", navodi se takođe i dodaje da je efektivno sprovođenje reformi zasnovano na ovim temama, te da civilno društvo i nezavisni mediji igraju ključnu ulogu u procesu demokratizacije.



EU podržava posvećenost partnera Zapadnog Balkana da nastave uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, regionalnu stabilnost i međusobnu saradnju.



"Ovo obuhvata, posebno, pronalaženje i sprovođenje definitivnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za njihove bilateralne sporove, koji su ukorenjeni u nasleđe prošlosti, kao i dalji napori za pomirenje", navodi se, između ostalog, u Deklaraciji.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva