:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2018   12:05

0

188

Lideri EU usvajaju zaključke o Zapadnom Balkanu


"U zaključcima se očekuje da se lideri osvrnu na predstojeći samit EU - Zapadni Balkana koji će se održati u Sofiji 17. maja i od koga se očekuje još jedna potvrda evropske perspektive regiona", navode u Evropskom savetu.




Dodaje se da će lideri EU izraziti očekivanje da će se na samitu u Sofiji pokrenuti i konkretne incijative kako da se poboljšaju "fizička povezanost i međuljudski kontakti u regionu i regiona sa EU".



Istovremeno, očekuje se da se u Sofiji razmotre i pitanja koja se odnose na migracije i bezbednost.



"Zaključci će potvrditi da će se o proširenju razgovarati na Evropskom savetu u junu", navode u Savetu.



Bugarska koja trenutno predsedava EU i koja je domaćin samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji naglašava da su evrointegracije Zapadnog Balkana među glavnim prioritetima njihovog predsedavanja, ali da samit u Sofiji neće biti posvećen politici proširenja već prvenstveno povezanosti, izgradnji infrastrukture i saradnje u regionu kao i opštem napreku Zapadnog Balkana.



Pored najava da Španija neće prisustvovati samitu u Sofiji zbog prisustva Kosova, u Briselu napominju da postoji pet zemlja članica koje nisu priznale Kosovo i da je "još rano da se nagađa ko će sve prisustvovati samitu EU Zapadni Balkan".



U diplomatskim izvorima u Evropskom savetu skreću pažnju na činjenicu da pored "osvrta na Zapadni Balkan" tokom večere lidera zemalja EU 22. marta, važne zaključke Evropskog saveta o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana treba očekivati i na junskom samitu pošto prethodno Evropska komisija u aprilu usvoji izveštaje o napretku zemlja u procesu proširenja.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva