:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2016   12:05

0

172

Lider opzicije Zoran Zaev se priključio bacanju boje

Tu zgradu su za Zaevim gadjali i drugi članovi rukovodstva SDSM, kao i lider partnerkse stranke PEI, biznismen Fijat Canovski.

Funcioneri opozicije solidarisali su se sa učesnicima "Å arene revolucije" (čelnicima Helsinškog odbora) koji su novčano kažnjeni zbog bacanja boje na državne zgrade i sa demonstrantima koji su kažnjeni uslovnim kaznama zatvora.

Kako je istakao Zaev, svaki naredni korak zastrašivanja vlasti znači samo novo ohrabrivanje gradjana.

“Ne mogu da nas kazne sve. Ne mogu da nas zaplaše. Svaki njihov korak ka zaplašivanju samo znači ohrabrivanje gradjana koji vole Makedoniju da je vrate u svoje ruke. Ulazimo u finale i bežanja nema”, rekao je lider opozicije.

Prema rečia Zaeva, u Makedonij zakon mora da važi za sve i svako mora da odgovara za svoja dela.

"Ovo konačno mora da se završi", istakao je Zaev.

Demonstranti su vešeras ponovo bojom gadjali i Sobranje Makedonije, a položili su i cveće povodom Dana mladosti i, ali i potpisovali peticiju "Prijavljujem se, i ja sam huligan".

Makedonski gradjani nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog svakodnevno protestuju ulicama Skoplja i gradova u unutrašnjosti.

Povod za početak gradjanskih protesta 12. aprila bila je odluka predsednika Makedonije Djordja Ivanova da abolira političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora. Medju njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski.

Demonstranti u organizaciji gradjanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsednika i vlade, i da se umesto nje formira ekspertska vlada koja će pripremiti fer i kredibilne izbore. Jedan od zahteva je i da nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rešavanju krize.

Politička kriza u Makedoniji, koja traje skoro dve godine, dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun uprkos protivljenju opozicije, kao i odlukom predsednika Ivanova da abolira političare povezane s aferom prisluškivanih razgovora.

Kriza je počela kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da udje u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zorana Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovodjenje tog dogovora sada u zastoju, uz medjusobna optuživanja suprotstavljenih strana.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva