Vesti
"Liberalizacija viznog režima bi škodila Kosovu"

20:11, 19.06.2018

|

Izvor: Radio KiM

Analitičar Nedžmedin Spahiu očekuje da Brisel izvrši pritisak na Beograd i Prištinu da nastave dijalog o normalizaciji odnosa i privedu ga kraju. Uprkos najavama pojedinih kosovskih političara da se liberalizacija viznog režima može desiti do kraja godine, Spahiu tvrdi da to nije moguće.
Foto: Radio KiM, arhiva

Analitičar iz Kosovske Mitrovice Nedžmedin Spahiu smatra da Kosovo mora dobro da se pripremi za taj korak.


 


"Vizna liberalizacija pre svega zavisi od stanja koje je na Kosovu, a ono je dosta tmurno i beznadežno.


Mislim da bi vizna liberalizacija škodila Kosovu jer bi se mogao očekivati odliv ljudi prema zapadnim zemljama", smatra Spahiu.


 


Tvrdi i da je evropska zajednica upoznata sa ovom činjenicom.


 


"Ne verujem da bi evropska zajednica prepustila Kosovo takvoj sudbini. Mislim da će se pažljivije i odmerenije odnositi prema tom pitanju".


 


Od nove runde dijaloga Beograda i Prištine koja će biti održana u nedelju na visokom nivou, Spahiu očekuje da Brisel izvrši veći pritisak na obe strane kako bi pregovori bili nastavljeni i privedeni kraju.


 


"Brisel je nadahnut dogovorom Grčke i Makedonije oko imena, a čiji je sukob bio sličan ovome između Beograda i Prištine. Mislim da će postizanje tog sporazume pokrenuti sve u evropskoj zajednici da reše i pitanje između Beograda i Prištine. Očekujem veći pritisak Brisela na obe strane kako bi napokon nastavili pregovore i doveli ih do kraja".

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design