:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2017   12:05

0

142

Letovanje na četiri točka, (ne)iskorišćena ponuda

Ipak, kažu u resornom ministarsvu, sve je više zainteresovanih i domaćih i stranih turista za kampovanje u Srbiji. Kako bi više kamp prikolica kružilo našom zemljom, planiraju se i veća ulaganja u ovaj vid turizma. Potencijali za razvoj kampinga su nemerljivi, posebno na obalama jezera, u banjama i na planinama.

Na obali jezera Auto-kamp Belocrkvanska jezera, 72 kućice na hektaru i po zemljišta za sezonu zarade do milion dinara.


"Imam konstatno barem deset na čekanju prikolica. Ljudi koji dolaze u Belu Crkvu mahom su iz Beograda, Pančeva, Zrenjanina, Novog Sada", kaže Sava Stefanov, direktor JP "Belocrkvanska jezera".

Kamp Belocrkvanska jezera ima tradiciju dugu već dve decenije. Pored njega na Vračegajskom jezeru postoje još dva kampa koji u sezoni ugoste i do 1.000 turista.

Na ulazu u kamp "Oaza" srećemo nove turiste. Treći put dolaze da kampuju u Beloj Crkvi.

"Gugl" mapa usmerila je kampere iz Belgije u Srbiju.

"Ima dobre ocene, pa smo hteli da probamo, veoma nam je udobno, imamo sve što nam je potrebno", kaže turista.

Osim tople vode za tuširanje, uslužne struje, kuhinje, gostima je na raspolaganju i bežični internet, mašina za veš, bioskop na otvorenom.

"Tek posle treće godine kamp je u mogućnosti da plaća dve osobe, u mogućnosti smo da ne dajemo novac iz džepa i sada kamp može samo da napreduje", objašnjava Branko Pilić iz kampa "Oaza".

Slične usluge nudio je sedamdesetih godina kamp na zapadu Srbije. Neizbežna tačka turističkih autokarata Evrope brojala je i do 30 kamp-prikolica. Danas na vratima u Ovčar Banji - katanac. Zbog nerazjašnjenog vlasničkog statusa, 15 kamp-prikolica čuva udruženje kampera.

"Treba da se vrati crkvi, sadašnji korisnik je AMSS, okrenuto je da se vrati crkvi dok se ne vrati staus je takav kakav je", rekao je Srbislav Marković iz Udruženja kampera "Ovčar Banja'.

U razvijenim zemljama 25 odsto prihoda u turizmu ulaže se u kamping turizm. Iako se iz godine u godine broj kampova u Srbiji povećava, povećava se i potreba da se ulaže u njih.

"Da li je ispaltiv, pa vidite ako je u ovom trenutki jedno kapm mesto dva i i po evra, priključak za struju za automobil za dvoje 18 evra po danu, onda je to jasno da je to profitabilan vid turizma, razvija sa preduzetnišvo,zapošljava se radna snaga", rekla je Danijela Vićentijević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

A koliko je kampovanje popularno u Evropi potrvđuju Danci. Svaki godišnje provede tri dana u kampu, 25 odsto turista u Engleskoj su kamperi, a čak jedna petina ih je na svetskom nivou.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva