:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jun 18, 2018   12:11

0

122

Letnji pohod turista na Viminacijum


Iako se za Viminacium zna 2.000 godina, on i dalje ne prestaje da nas fascinira. Kako kada su u njemu živeli ljudi iz celog tada poznatog sveta, tako i sada kada su njegovi žitelji arheolozi, turisti i njihovi vodiči. Posebno one koji dođu prvi put.



Mališani kažu da im se najviše sviđa da kada im pričaju priče koje su se dogodile u Viminacijumu, zatim grobnice, kosturi, da saznaju da su potekli od nekoga ko je tu živeo.



Posle 14.000 grobova,nedavno je otkriven sarkofag sa još dva pripadnika bogatijeg sloja. Antropolozi kažu da muškarac nije mnogo radio, ali da je dosta jeo. Žena je bila veoma lepa.



Arheološkinja dr Bebina Milovanović kaže da će biti urađena analiza njenog lica kao i rekonstrukcija.



„Rekonstrukcija će nam pokazati svu lepotu te mlade dame koja je izgleda prerano preminula, a ta njihova ljubav koliko je bila jaka svedoči o tome da su i zajedno sahranjeni u istom sarkofagu“, rekla je Milovanovićeva.



Nemojte se iznenaditi kada dođete i ugledate potpuno novi legijski logor i poligon za obuku legionara. To su pripreme za najveći skup istraživača Rima koji će u septembru biti održan u Viminaciumu.



„Očekuje nas svetski Limes kongres, više stotina, možda i hiljada istraživača iz 65 zemalja i naučna problematika koju ćemo da obradimo“, kaže Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu.



Na livadi će ubrzo izrasti avantura park. I dok deca polako postaju legionari, njihovi roditelji moći će da uživaju u hladu 160 posađenih lipa.



Upis mladih legionara je već počeo. Posetioce više i ne broje, jer samo tokom jednog meseca u sezoni dođe više od 60.000 ljudi. Mamutica Vika je odavno nezaobilazna domaćica.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva